ßßß Cookit - przepis na Trufle czekoladowe w malinowym pudrze

Trufle czekoladowe w malinowym pudrze

nazwa

Wykonanie

Aksamitne trufle czekoladowe w romantycznie różowym, malinowym pudrze. Nadzienie rozpływa się w ustach, a puder jest kwaskowaty i orzeźwiający – razem tworzą zaskakujący, pyszny duet.
Zależnie czy lubicie trufle bardziej słodkie, czy intensywnie czekoladowe, możecie zmieniać proporcję czekolady – można je przygotować tylko ze 100 g czekolady mlecznej, w proporcji 25 g gorzkiej i 75 g mlecznej lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej. Większa ilość gorzkiej czekolady będzie moim zdaniem zbyt wytrawna, bo puder nie jest wcale słodki.
Trufle najlepiej odtaczać w pudrze niewiele wcześniej przed serwowaniem lub podarowaniem, bowiem puder ma tendencję do wsiąkania i przez to ciemnienia. Natomiast im lepiej zmielicie maliny i dokładniej przesiejecie przez sito, im puder będzie drobniejszy i delikatniejszy, tym grubszą warstwę uda się Wam przykleić do trufli i uchroni Was to przed namakaniem wierzchniego pudru – u mnie trufle przetrwały bez żadnej zmiany wyglądu, aż do kolejnego dnia wieczorem, czyli ponad dobę.
15 niewielkich trufli
Składniki
75 g czekolady mlecznej
25 g czekolady ciemnej 70%
50 g serka mascarpone
1/2 łyżeczki wiśniówki
puder malinowy do obtoczenia
ok. 15 szt. liofilizowanych malin
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie
serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
czekolady roztopić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamane czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej informacji o roztapianiu czekolady we wpisie . Roztopione czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynne
do serka mascarpone wlewać ostudzoną czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać wiśniówkę
czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencję
gdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Odkładać na talerz, a gdy wykorzystamy całą masę, to schłodzić trufle w lodówce przez minimum pół godziny
liofilizowane maliny umieścić w młynku do kawy i zmiksować na drobny puder. Następnie dodać cukier puder i krótko zmiksować. Powstały proszek przesypać przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i innych drobinek na małym spodku umieścić puder i toczyć w nim schłodzoną truflę, aż przyklei się dość gruba warstwa pudru – dzięki temu nie zamoknie ona tak szybko, a trufle pozostaną suche i jasnoróżowe
przechowywać w lodówce
Opublikowano: 9 lutego 2016
Zmodyfikowany przepis z blogu Moje wypieki.com.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Bigos
Sorbet pomarańczowy z soku
Barszcz wigilijny na zakwasie
Sałatka z kapusty i pomidorów
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/trufle-czekoladowe-w-malinowym-pudrze