Wykonanie
Aksamitne
trufle czekoladowe w romantycznie różowym,
malinowym pudrze. Nadzienie rozpływa się w ustach, a puder jest kwaskowaty i orzeźwiający – razem tworzą zaskakujący, pyszny duet.Zależnie czy lubicie
trufle bardziej słodkie, czy intensywnie
czekoladowe, możecie zmieniać proporcję
czekolady – można je przygotować tylko ze 100 g
czekolady mlecznej, w proporcji 25 g gorzkiej i 75 g
mlecznej lub 50 g gorzkiej i 50 g
mlecznej. Większa ilość
gorzkiej czekolady będzie moim zdaniem zbyt wytrawna, bo puder nie jest wcale słodki.
Trufle najlepiej odtaczać w pudrze niewiele wcześniej przed serwowaniem lub podarowaniem, bowiem puder ma tendencję do wsiąkania i przez to ciemnienia. Natomiast im lepiej zmielicie
maliny i dokładniej przesiejecie przez sito, im puder będzie drobniejszy i delikatniejszy, tym grubszą warstwę uda się Wam przykleić do
trufli i uchroni Was to przed namakaniem wierzchniego pudru – u mnie
trufle przetrwały bez żadnej zmiany wyglądu, aż do kolejnego dnia wieczorem, czyli ponad dobę.15 niewielkich
trufliSkładniki75 g
czekolady mlecznej25 g
czekolady ciemnej 70%50 g
serka mascarpone1/2 łyżeczki
wiśniówkipuder malinowy do obtoczeniaok. 15 szt. liofilizowanych
malin1 łyżka
cukru pudruWykonanie
serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą
wodą, do szklanej miski dać połamane
czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć
czekolady. Uważać by do
czekolady nie dostała się
woda. Więcej informacji o roztapianiu
czekolady we wpisie . Roztopione
czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynnedo
serka mascarpone wlewać ostudzoną
czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać
wiśniówkęczekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencjęgdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Odkładać na talerz, a gdy wykorzystamy całą masę, to schłodzić
trufle w lodówce przez minimum pół godzinyliofilizowane
maliny umieścić w młynku do
kawy i zmiksować na drobny puder. Następnie dodać
cukier puder i krótko zmiksować. Powstały proszek przesypać przez drobne sitko, by pozbyć się pestek i innych drobinek na małym spodku umieścić puder i toczyć w nim schłodzoną
truflę, aż przyklei się dość gruba warstwa pudru – dzięki temu nie zamoknie ona tak szybko, a
trufle pozostaną suche i jasnoróżoweprzechowywać w lodówce
Opublikowano: 9 lutego 2016Zmodyfikowany przepis z blogu Moje wypieki.com.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Bigos
Sorbet pomarańczowy z soku
Barszcz wigilijny na zakwasie
Sałatka z
kapusty i
pomidorówPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus