ßßß Cookit - przepis na Paluchy z ciasta francuskiego z ziołami i serem

Paluchy z ciasta francuskiego z ziołami i serem

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mamy pomysłu, czasu ani specjalnie pieniędzy na drobną wytrawną przekąskę do herbaty – jak ktoś na nią niespodziewanie wpadnie – lub piwa, idealnym ratunkiem będą paluchy z ciasta francuskiego z ziołami i serem. Poniżej przedstawiam swój na nie pomysł, bo ciężko go nazwać przepisem. Jest banalnie prosty, a efekt potrafi zachwycić. Można wypróbować paluchy w przeróżnych wariantach: np. z parmezanem, cheddarem, pleśniowym serem lub ich miksem, jak również z czarnuszką, oregano, bazylią, lubczykiem albo czymkolwiek, co nam sprawi przyjemność!;)
SKŁADNIKI:
– opakowanie ciasta francuskiego (tanie i dobre dostaniemy TUTAJ)
– ok. 10 dag startego sera gouda (lub jakiegokolwiek, ulubionego przez nas)
przyprawa do kuchni włoskiej Knorra (lub jakiekolwiek ulubione przez nas zioła)
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto (bez wałkowania) pokroić w długie pasy o szerokości ok. 3 cm. Posypać każdy pas tartym serem i zawinąć w rulonik. Skręcić go w kilku miejscach, żeby się lepiej trzymał i posypać z obu stron przyprawą/ziołami. Przekroić wszystkie paluchy na pół w poprzek, a potem włożyć do nagrzanego piekarnika lub garnka do pieczenia. Piec z obu stron do zarumienienia się ciasta (czyli ok. 5 – 8 minut). Wyłożyć na ręcznik papierowy i odczekać do całkowitego wystygnięcia!;)
Źródło:https://jednopalnikowa.wordpress.com/2016/02/22/paluchy-z-ciasta-francuskiego-z-ziolami-i-serem