Wykonanie
By MagicPot, 29 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Zazwyczaj przygotowuję dzieciom zwykłe naleśniki tak więc kilka dni temu postanowiłam przygotować moim chłopakom
czekoladowe naleśniki – strzał w dziesiątkę – jak każda mama, znam swoje dzieci i wiem jak im pożądnie dogodzićNaleśniki posmarowałam kremem
orzechowo-
czekoladowym – mój starszy syn poprosił bym pracowała jako kucharka w szkolnej kuchni – bo tak świetnie gotujęNie ma chyba lepszego komplementu aniżeli zachwycenie i uśmiech na twarzy dzieci.1,5 szklanki
mąki pszennejjedna szklanka
mlekajedna szklanka
wody3
jajkaolej do smażeniadwie duże i czubate łyżki
kakaa – jeżeli dzieci mają uczulenie na
kakaa, można zastąpić je proszkiem z
chleba świętojańskiegookoło 50g (pół tabliczki)
gorzkiej czekoladyprzyprawy: szczypta
soli, mała płaska łyżeczka
cynamonuWpierw dokładnie mieszam
mleko z
wodą.Następnie do wysokiej miski przesiewam
mąkę i wbijam
jajka. Przelewam
mleko z
wodą i wszystko miksuję na wysokich obrotach.Dodaję
sól,
kakao lub proszek z
chleba świętojańskiego i dalej miksuję aż ciasto będzie gładkie bez gródek – czyli jednolitej konstystencji.Na koniec dodaję dwie – trzy łyżki
oleju i mieszam już łyżką.Nożem siekam
czekoladę i dodaję do ciasta naleśnikowego i mieszam łyżką.Wpierw rozgrzewam patelnię a następni nalewam kilka kropelek
oleju i dokładnie rozprowadzam po całej patelni.Na rozgrzaną patelnię z
olejem, choclą nalewam ciasto – zazwyczaj jest to pół chochli ciasta.Smażę
czekoladowe naleśniki z obu stron.Usmażone naleśniki smaruję smarowidłem ulubionym przez moje dzieciaki.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkie przekąski: