ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne placki ziemniaczane z cebulką

Tradycyjne placki ziemniaczane z cebulką

nazwa

Składniki

Wykonanie

By MagicPot, 22 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Wersji placków ziemniaczanych jest zapewne tyle ile wersji na super sernik. Każdy z Nas ma swoją ulubioną wersję na sernik jak i na placki ziemniaczane. Nazwałam je tradycyjne, gdyż w moja mama zawsze przygotowywała według tego samego przepisu i dla mnie są tradycją. Jeżeli nie macie swoich tradycyjnych placków ziemniaczanych proponuję przetestowanie mojej wersji tradycyjnych placków ziemniaczanych.
Z podanych poniżej ilości składników przygotujecie typową przekąskę dla trzech, czterech osób – tak więc jest to idealna ilość na przetestowanie tej wersji plackó ziemniaczanych.
Moja mama zawsze ścierała ziemniaki na tarce o ostrych oczkach i zawsze miała poranione palce. Gdy ja po raz pierwszy ścierałam ziemniaki zrobiłam to na tarce o dużych oczkach, ale też raz zrobiłam to na tarce o małych oczkach – obecnie wykorzystuję do tego blender.
Placki ziemniaczane te zawsze podaję albo opsypane białym cukrem lub też posmarowane zwykłym majonezem albo dipem:
1kg ziemniaków
dwie mniejsze cebule
dwa jajka
dwie łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć ziemniaki a następnie obieramy ze skórki.
Następnie należy ziemniaki zetrzec na tarce – ja wykorzystujędo tego blender, ziemniaki kroję na przypadkową mniejszą kostę, wrzucam do miski i wszystko miksuję blenderem.
Następnie należy odsączyć wodę z ziemniaków – najlepiej jest wyciskać wodę przekłądając masę ziemniaczaną do drugiej miski.
Cebulkę zawsze drobno siekam i dorzucam do startych ziemniaków.
Następnie dorzucam jajka, mąkę i przyprawy: sól i pieprz czarny świżo mielony i wszystko dokładnie mieszam aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek z mąką. Jeżeli ciasto będzie żadka to możecie dodać więcej mąki – ale róbcie to po jednej łyżce, by ciasto nie było za gęste.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i następnie dużą łyżką nakłądamy ciasto na gorący tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na przystawki:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/22/tradycyjne-placki-ziemniaczane-z-cebulka