ßßß Cookit - przepis na Kurczak z porem w sosie serowym

Kurczak z porem w sosie serowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 8 marca 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Dziś miałam przygotować na obiad piersi kurczaka z pesto lecz okazało się że brakuje mi składników, tak więc musiałam wymyśleć coś nowego, coś fajnego i tym czymś był kurczak z porem w sosie serowym.
Jeśli się nie mylę to taki sos można kupić jako proszek w torebce – proponuję przygotować samemu sos, którego skład będzie z sera a nie z mąki….
dwie pojedyńcze piersi kurczaka
dwa małe pory
jedno opakowanie sera topionego, tj. około 200g
około 400ml śmietanki bez zagęstników
około 200g tartego sera żółtego – ja użyłam chedar
jedno opakowanie makaronu pene
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, 1 ziareno gałki muszkatałowej
Do tej zapiekanki wykorzystałam makaron, który mi pozostał po wczorajszym obiedzie, tak więc jeżeli będzie gotować świeży makaron, to zanim przystąpicie do jakichkolwiek przygotowań wstawcie wodę na makaron.
W pierwszej kolejności umyłam i pokroiłam w średnią kostkę piersi kurczaka i podsmażyłam na odrobinie oleju.
Pory umyłam i przekroiłam na pół a następnie pokroiłam w półksiężyce.
Gdy kurczak był podsmażony przełożyłam je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Do rondelka wlałam śmietanę i nastawiłam na grzanie na 4 z 6-cio stopniowej skali. Serek topiony pokroiłam w mniejszą kostkę i wrzuciłam do rondelka ze śmietaną.
Z patelni wylałam wodę i ręcznikiem papierowym wytarłam do sucha patelnię. Następnie nałożyłam łyżkę masła i wrzuciłam poszatkowany por i na małym ogniu delikatnie zapiekłam do czasu aż por stał się miękki.
Od czasu do czasu należy zamieszać w rondelku ze śmietaną i serkiem topionym.
Przygotowałam cztery salaterki żaroodporne – każde z nas miało swój talerz.
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 150˚C.
Żaroodporne salaterki wysmarowałam masłem i nałożyłam wpierw makaron, na wierzch nałożyłam podsmażone piersi kurczaka a następnie podsmażonego pora.
Ser żółty starłam na tarce.
Gdy serek topiony rozpuścił się całkowicie, dodałam sól, pieprz czarny świeżo mielony i starłam pół ziarna gałki muiszkatałowej i zalałam sosem mieszankę makaronu i kurczaka i obsypałam startym żółtym serem.
Tak przygotowane miseczki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam około 15 minut – aż ser się rozpuścił.
Danie jest bardzo syte, tak więc z powyżej podanych składników można nakarmić zapewne 6 osób!
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/03/08/kurczak-z-porem-w-sosie-serowym