ßßß Cookit - przepis na Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym

Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 25 lutego 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Wczoraj na późny obiad miałam podać schabowe…. i tak też się stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie śmietanowymśmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladek
Sosem oblałam warzywa i ziemniaki, które podałam do obiadu.
Jako że mój najstarszy mężczyzna lubi majonez postanowaiłam roladki urozmaicić tym składnikiem. Efekt był ciekawy, a majonez przeszedł przez mięsko.
schab pokrojony na plastry
szynka w plasterkach – plasterków musi być tyle samo ile plastrów schabu
ser żółty w plasterkach lub cienkie paski – plasterków musi być tyle samo ile plastrów schabu
pół czerwonej papryki lub ogórek konserwowy
majonez
350ml żadkiej śmietany (najlepiej by była bez dodatków typu zagęstniki) – tyle wykorzystałam pod przygotowanie sosu dla czterech roladek.
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, oregano, słodka papryka, rozmaryn, świeżo poszatkowana natka pietruszki lub natka mrożona
Pamiętajcie, że powyższą ilość składników wykorzystałam do przygotowania czeterch roladek i dla rodziny cztero osobowej: dwójka dorosłych i dwójki dzieci będziecie potrzebować minimum 6 plastrów schabowego.
Jeżeli macie schobowe w jednym kawałku to wpierw zacznijcie od pokrojenia go na plastry około 1cm szerokości.
Plastry z obu stron rozbiłam na dość cienko by łatwiej zawijać w roladki – nie rozbijajcie na tzw. firanki bo podczas zawijani może się wam plaster podrzeć.
Tyle ile macie plastrów schabowego to też tyle powinniście mieć pasków papryki o szerokości około 1cm lub pasków ogórków.
W pierwszej kolejności rozłożyłam na płasko każdy plaster schabowego a następnie wysmarowałam je majonezem – użyłam około jednej płaskej łyżki na plaster mięsa.
Następnie naszykowałam plasterki szynki (może być jakakolwiek inna wędlina) o wymiarze około 5cm na 5cm i ułożyłam na jednym końcu plastra, na wierzch położyłam plasterek sera żółtego. Na wierz połóżcie paprykę lub ogórek i mocno ściskając i zaciskając zawińcie w roladki.
Każdą roladkę zabezpieczyłam wykałaczką, ale możecie zastosować nitkę i mocno obwiązać również boki by ser żółty nie wypłyną.
Tak przygotowane roladki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym (moje naczynie ma wymiary 14 , 5 cm szerokości, 20cm długości i 6cm wysokości).
Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.
Do małego garnuszka wlałam śmietanę i wsypałam przyprawy: płaską łyżeczkę papryki czerwonej, sól, pieprz czarny świeżo mielony i rozmaryn i wszystko dokładnie wymieszałam, a następnie zalałam roladki w naczyniu żaroodpornym.
Wierzch obsypałam oregano i świeżo poszatkowaną natką pietruszki.
Tak przygotowane roladki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam równo 60 minut.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dania obiadowe mięsne:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/02/25/roladki-schabowe-zapiekane-w-sosie-smietanowym