Wykonanie
Miałam idealny przepis na ciasto
shrek więc dlaczego nie zrobić z niego ciasta bez pieczenia? Wychodzi zawsze dobre więc zaryzykowałam. Robiłam w formie 24 cm x 27 cm. Jedynym problemem była
galaretka która spłynęła mi małą dziurką z góry na dół ale jeżeli równo rozsmaruje się masę pozostanie ona na miejscu.
Składniki: na masę zielonąduża butelka soku zielonego (Kubuś, Pysio lub inny)2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej na masę drugą500 ml
śmietany 30%2
galaretki agrestowedodatkowo2
galaretki agrestowepaczka
biszkoptówpaczka delicjiWykonanie:Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie
biszkopty. Z soku, budyniu,
cukru i
mąki ziemniaczanej ugotować
budyń, gorący wylać na
biszkopty, ostudzić. Dwie
galaretki rozpuścić w 400 ml
wody i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno i dodać zimne ale jeszcze płynne
galaretki, masę wyłożyć na zimna masę zieloną wetknąć w nią delicje. Górę ciasta zalać zimnymi
galaretkami i wstawić do lodówki. Gotowe ciasto wyjąć po stężeniu z blaszki ponieważ szybko przejdzie jej zapachem.