Wykonanie
Składniki(na 12 muffnek)- 2 szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 240 g),- łyżeczka
proszku do pieczenia,- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,- ¾ szklanki
mleka 2% (ok. 200 ml),- 3 łyżki
oleju rzepakowego (ok. 30g),- duże
jajko (ok. 60 g),- ¼ szklanki
cukru (ok. 50g),- 1
jabłko (ok. 200g),- ¼ szklanki
orzechów włoskich (ok. 30g),- ½ łyżeczki
cynamonu.Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
cukier.2. Mieszamy
jajko,
mleko i
olej. Dodajemy starte
jabłko3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.4. Foremki silikonowe napełniamy
ciastem do ¾ wysokości foremki i posypujemy rozdrobnionymi
orzechami włoskimi.5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 75 gEnergia: 146 , 9 kcal
Białko: 4,44,4 gTłuszcze: 5 , 55 , 5 gWęglowodany: 22 , 7 gBłonnik pokarmowy : 2 , 8 gSmacznego i zdrowegoTrójko lorowa Tęcza