ßßß Cookit - przepis na Muffiny jabłkowe

Muffiny jabłkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 12 muffnek)
- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g),
- duże jajko (ok. 60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 1 jabłko (ok. 200g),
- ¼ szklanki orzechów włoskich (ok. 30g),
- ½ łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy starte jabłko
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 146 , 9 kcal
Białko: 4,44,4 g
Tłuszcze: 5 , 55 , 5 g
Węglowodany: 22 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 8 g
Smacznego i zdrowego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2016/02/muffiny-jabkowe.html