Wykonanie
Migdałowe brownie powstało dziś po pierwsze dlatego, że moje dzieci uwielbiają ciacha
czekoladowe, po drugie dlatego, że uwielbiają piec, po trzecie dlatego, że to wspaniale organizuje im czas, a skutkiem uboczny trzy
trzech rzeczy zawsze jest czwarta - pyszne ciasto. W ramach bezglutenowego żywienie przypadło nam robić brownie z
migdałami. Przepis ponoć Nigelli, ale już przez tyle rąk przeszedł, że jego źródło, choć pewne to zdaje mi się, że dość odległe. Co najważniejsze, wszystkie do tej
pory wypróbowane brownie bez glutenu, miały jednak posmaku kurzu, a to nie :) Idealnie wilgotne z cudownie chrupiącą skórką i mocno, bardzo mocno
czekoladowe - jak to brownie.
Składniki:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru4
jajka70 g
migdałów mielonych100 g
masłaskórka z 1/2
cytrynysok z 1/2
cytrynyPrzepis:- Do mielonych
migdałów, wbijamy
jajka. Całość dokładnie mieszamy.- W rondelku topimy
masło. Jeszcze ciepłe, choć nie gorące cienką strużką wlewamy do masy
migdałowo jajecznej, dosypujemy
cukier i mieszamy, a w garnuszku po
maśle topimy
czekoladę.- Rozpuszczoną
czekoladę łączymy z pozostałymi składnikami.- Ścieramy
skórkę z cytryny i wyciskamy sok, dolewamy do ciasta.- Piekarnik ustawiamy na temp 180 C bez termoobiegu i ciasto pieczemy przez 35 minut.- Podane składniki, temperatura i czas pieczenia przeznaczone są dla kwadratowej blaszki o wymiarach 22 x 22 cm.Smacznego :)