Wykonanie
Kolejna
nalewka, bo
nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt mało. Więc wracając do pierwszego zdania:
nalewek nigdy nie jest zbyt dużo.Mamy już na blogu
jabłkową z
miętą, mamy
jabłkowo-
cytrynową, mamy również
jabłkową z
pomarańczą (a jak którejś nie mamy to lada chwila
mieć będziemy, bo się nieco gubimy już w tych nalewkach i nie pamiętamy, które już opublikowaliśmy). Wszystkie one były doskonałe. Dlaczego więc nie połączyć tych smaków w całość? Wszystko do wszystkiego pasuje, wszystko ze wszystkim gra idealnie. Więc jak pomyśleliśmy tak też zrobiliśmy. I zrobiliśmy
jabłkowo-
cytrusową z
miętą.Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.1 kg
jabłek0,3 kg
pomarańczy0,3 kg
cytryngarść świeżej
mięty1 litr
spirytusu 60%0,3 kg
cukru0,3 litra
wodyCukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można
wodę nieco podgrzać).
Jabłka kroimy na kawałki,
pomarańcze i
cytryny (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem z
miętą. Całość zalewamy
spirytusem i
wodą z
cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić
alkohol od reszty.
Alkohol filtrujemy (
jabłka,
pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie
nalewka nadaje się do picia.Smacznego!