ßßß Cookit - przepis na Szybkie małe mazurki orzechowe

Szybkie małe mazurki orzechowe

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Sobotnie śniadanie z ...
Kawałki kurczaka pieczone w ... »
Święta Wielkanocne już za kilka dni. Dlatego już dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie małe mazurki orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, dzięki czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie.
Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej kawy. Polecam wszystkim wielbicielom orzechowych słodkości.
Składniki: (na 6 małych mazurków 10 cm)
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki masła
mała szczypta soli
2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18%
około 9 łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów od Helio
około 10 łyżeczek płatków migdałowych od Helio
posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe)
dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę.
Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną.
Każdą foremkę wylepiamy ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami, aby dokładnie wylepić foremkę na grubość około 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia rośnie wypełniając dokładnie całe foremki.
Foremki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto).
Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Chłodne ciasto wyciągamy z foremek.
Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka, ale nie mocno płynna.
Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi).
Podajemy.
Smacznego
* przepis i pomysł własny
niedziela, 20 marca 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/03/Szybkie-male-mazurki-orzechowe.html