Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sobotnie śniadanie z ...Kawałki
kurczaka pieczone w ... »Święta Wielkanocne już za kilka dni. Dlatego już dziś dzielę się z
Wami przepisem na pyszne i szybkie małe mazurki
orzechowe. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, dzięki
czemu będziecie mogli go poświęcić w pełni na rodzinne świętowanie. Spróbujcie.
Takie mazurki nadają się idealnie na Święta, jak i do codziennej
kawy. Polecam wszystkim wielbicielom
orzechowych słodkości.
Składniki: (na 6 małych mazurków 10 cm)1 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru2
żółtka2 łyżki
masłamała szczypta
soli2 czubate łyżeczki gęstej
śmietany 18%około 9 łyżek masy orzechowej z kawałkami
orzechów od Heliookoło 10 łyżeczek
płatków migdałowych od Helioposypka czekoladowa (u mnie
płatki czekoladowe)dodatkowo -
masło i
kasza manna do oprószenia foremekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
masło, 2
żółtka,
cukier,
proszek do pieczenia i małą szczyptę
soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej
śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko. Z ciasta powinnyśmy uformować kulę.Foremki (u mnie 10 cm z wyciąganym dnem) smarujemy
masłem i obsypujemy
kaszą manną.Każdą foremkę wylepiamy
ciastem. Odrywamy fragmenty i ugniatamy palcami, aby dokładnie wylepić foremkę na grubość około 2 mm (lub mniej). Ciasto podczas pieczenia rośnie wypełniając dokładnie całe foremki.Foremki z
ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto).Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Chłodne ciasto wyciągamy z foremek.Masę
orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka, ale nie mocno płynna.Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół
płatkami migdałowymi oraz
czekoladową posypką (np.
płatkami czekoladowymi).Podajemy.
Smacznego* przepis i pomysł własnyniedziela, 20 marca 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog