Wykonanie
Niezbyt często piekę ciasta, ponieważ nie jesteśmy amatorami słodkości. Jednak kiedy najdzie nas ochota na ciacho, to lubimy kwaskowate,
owocowe. Także szarlotka jest jak znalazł.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru2
żółtka2 płaskie łyżki
proszku do pieczenia125 g
masła1/2 szklanki
śmietany 18%minimum kilogram kwaśnych
jabłek, najlepiej szarej renetyWykonanie:
Mąkę z proszkiem przesiałam na stolnicę. Wysiekałam nożem razem z
masłem. Zrobiłam w
mące dołek, do którego dodałam
cukier,
żółtka i
śmietanę. Wymieszałam składniki w dołku i stopniowo łączyłam z
mąką do całkowitego połączenia się składników w jednolite ciasto. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na 30 minut.
Jabłka obrałam, starłam na tarce i przyprawiłam
cynamonem. Jeśli Wasze
jabłka są słodkie, można je zakwasić
sokiem z cytryny.Foremkę o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Po schłodzeniu podzieliłam ciasto na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowałam w kształt koła o średnicy minimalnie większej, niż foremki i ułożyłam w blaszce. Ponakłuwałam ciasto widelcem i posmarowałam
białkiem. Na nie ułożyłam warstwę odciśniętych
jabłek. Mniejszą część ciasta rozwałkowałam na cienkie paseczki i ułożyłam na jabłkach. Piekłam 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.Gotowe ciasto posypałam startą i pokruszoną
czekoladą.