Wykonanie
Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju babki i babeczki. Zwłaszcza, że odkąd moja pociecha podrosła mam wspaniałego pomocnika w kuchni. Dziś chciałabym podzielić się z
Wami pysznym przepisem na marmurkowe babeczki z
konfiturą z
płatków róży. Idealne sprawdzą się jako codzienna słodkość, jak i na wielkanocny stół. Babeczki są na tyle urokliwe, że nie potrzebują dekoracji, ale oczywiście możecie je oprószyć
cukrem pudrem lub polać delikatną
cytrynową polewą. Dodatkowym atutem i pysznym akcentem jest wnętrze babeczek, które delikatnie nadziewamy pyszną
konfiturą z
płatków róży . Swoje babeczki nadziałam
konfiturą firmy Polska Róża obecnej na rynku już 35 lat. Smak
konfitury idealnie komponuje się z
czekoladowo-waniliowymi marmurkowymi babeczkami. Zachęcam Was do spróbowania.
Składniki: (na 4 większe babeczki)1 szklanka
mleka1
jajko klasy L1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki budyniu
waniliowego (proszek)*2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 czubata łyżka
kakao (ciemne, do wypieków)4-6 łyżeczek
konfitury z
płatków róży Polska Róża* użyłam budyniu (proszek) z
cukremPrzygotowanie:Do dużej miski wbijamy całe
jajko, dodajemy
mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy
olej i znów mieszamy.W drugiej misce łączymy (również łyżką)
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
budyniem waniliowym.Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę
kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego
kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej
kakaowej masy.Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy
mąką.Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki
konfitury z
płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób
ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości.Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika i użytych foremek warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Jeśli użyjemy mniejszych foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy.Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.Podajemy same, oprószone delikatnie
cukrem pudrem lub polane delikatnie
cytrynową polewą.Babeczki idealnie nadają się na Święta Wielkanocne.
Smacznego