ßßß Cookit - przepis na Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół.

Marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne na świąteczny stół.

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam piec wszelkiego rodzaju babki i babeczki. Zwłaszcza, że odkąd moja pociecha podrosła mam wspaniałego pomocnika w kuchni. Dziś chciałabym podzielić się z Wami pysznym przepisem na marmurkowe babeczki z konfiturą z płatków róży. Idealne sprawdzą się jako codzienna słodkość, jak i na wielkanocny stół. Babeczki są na tyle urokliwe, że nie potrzebują dekoracji, ale oczywiście możecie je oprószyć cukrem pudrem lub polać delikatną cytrynową polewą. Dodatkowym atutem i pysznym akcentem jest wnętrze babeczek, które delikatnie nadziewamy pyszną konfiturą z płatków róży . Swoje babeczki nadziałam konfiturą firmy Polska Róża obecnej na rynku już 35 lat. Smak konfitury idealnie komponuje się z czekoladowo-waniliowymi marmurkowymi babeczkami. Zachęcam Was do spróbowania.
Składniki: (na 4 większe babeczki)
1 szklanka mleka
1 jajko klasy L
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)*
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao (ciemne, do wypieków)
4-6 łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża
* użyłam budyniu (proszek) z cukrem
Przygotowanie:
Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy.
W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym.
Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednaj dosypujemy czubatą łyżkę kakao (!nie słodzonego, używamy ciemnego kakao do wypieków), dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej kakaowej masy.
Foremki na babeczki dobrze natłuszczamy i obsypujemy mąką.
Do foremek wykładamy naprzemiennie łyżkę masy ciemnej, łyżkę jasnej zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości.
Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika i użytych foremek warto sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Jeśli użyjemy mniejszych foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.
Podajemy same, oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynową polewą.
Babeczki idealnie nadają się na Święta Wielkanocne.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Marmurkowe-babeczki-z-konfitura-z-platkow-rozy.html