Wykonanie
Czy Was też czasem nachodzi ochota na świeże bułeczki podane z ciepłym
kubkiem kakao? Uwielbiam takie połączenie. Dlatego wczoraj nie mogłam się oprzeć pokucie i upiekłam pyszne, puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Delikatne w środku z chrupiącym
spodem, do tego kubek
kakao, kilka
rzodkiewek,
masło i... kolacja idealna. Dwie bułeczki zostawiłam na rano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą do pracy. Zachęcam do przygotowywania domowego
pieczywa.
Osobiście lubię jak bułeczki są jedynie delikatnie przyrumienione. Jeśli lubicie mocniej wypieczone
bułki możecie je dłużej potrzymać w piekarniku.
Składniki: (na 6większych
bułek)1 szklanka ciepłej
wody (250 ml)1/2 szklanki ciepłego
mleka (125 ml)500 g
mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki)szczypta
soli25 g świeżych
drożdży3 łyżeczki
cukru2 łyżki
olejumleko do posmarowania bułeczekmieszanka prażonych ziaren "
Słoneczne Pola" ZiarenkowoPrzygotowanie:Do miseczki wlewamy ciepłą
wodę i
mleko (! nie gorące), dodajemy
cukier i wkruszamy
drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia
drożdży.Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do
ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g
mąki, dodajemy szczyptę
soli, 2 łyżki
oleju oraz wlewamy rozrobione
drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując
mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie w dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywać
mąki bezpośrednio do ciasta, ale posypywać nią ręce w trakcie wyrabiania.Gdy ciasto uformujemy w jedną kulę, obsypujemy delikatnie dłonią ręce i tworzymy z niego gruby wałek z którego urywamy 6 w miarę równych porcji ciasta. Tworzymy w dłoniach bułeczki.Bułeczki układamy obok siebie (około cm odstępy) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy
mlekiem, a następnie posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie
mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od
spodu i łatwiejsze formowanie ciasta.W tym momencie zostawiamy
bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia
bułek około 40 minut.
Bułki podczas pieczenia rosną w piekarniku.
Już po kilku minutach w piekarniku bułeczki wyraźnie rosną.Rumiane bułeczki studzimy, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie
kakao.
Smacznego