ßßß Cookit - przepis na Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami

Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami

nazwa

Wykonanie

Czy Was też czasem nachodzi ochota na świeże bułeczki podane z ciepłym kubkiem kakao? Uwielbiam takie połączenie. Dlatego wczoraj nie mogłam się oprzeć pokucie i upiekłam pyszne, puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Delikatne w środku z chrupiącym spodem, do tego kubek kakao, kilka rzodkiewek, masło i... kolacja idealna. Dwie bułeczki zostawiłam na rano, aby mój łasuch mógł wziąć je ze sobą do pracy. Zachęcam do przygotowywania domowego pieczywa.
Osobiście lubię jak bułeczki są jedynie delikatnie przyrumienione. Jeśli lubicie mocniej wypieczone bułki możecie je dłużej potrzymać w piekarniku.
Składniki: (na 6większych bułek)
1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
500 g mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki)
szczypta soli
25 g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
mleko do posmarowania bułeczek
mieszanka prażonych ziaren "Słoneczne Pola" Ziarenkowo
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.
Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie w dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywać mąki bezpośrednio do ciasta, ale posypywać nią ręce w trakcie wyrabiania.
Gdy ciasto uformujemy w jedną kulę, obsypujemy delikatnie dłonią ręce i tworzymy z niego gruby wałek z którego urywamy 6 w miarę równych porcji ciasta. Tworzymy w dłoniach bułeczki.
Bułeczki układamy obok siebie (około cm odstępy) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od spodu i łatwiejsze formowanie ciasta.
W tym momencie zostawiamy bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia bułek około 40 minut. Bułki podczas pieczenia rosną w piekarniku.
Już po kilku minutach w piekarniku bułeczki wyraźnie rosną.
Rumiane bułeczki studzimy, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie kakao.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Puszyste-pszenne-byleczki-z-ziarenkami.html