ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe placki z korzenną nutą

Orkiszowe placki z korzenną nutą

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Powrót do formy po kontuzji. ...
Jak zadbać o linię? Chrupkie ... »
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Jakiś czas temu upiekłam w ramach drugiego dania/deseru orkiszowe placki z korzenną nutą. Podane z naturalnym jogurtem i jagodami, które miałam jeszcze w zamrażalniku, smakowały wyśmienicie. Choć osobiście smażąc drugą partię placków zjadłam je z wielkim apetytem bez dodatków. Delikatne, lekko słodkie, zdrowe i puszyste placki, które polecam każdemu. Spróbujcie.
Składniki: (na około 6 większych lub 12 mniejszych placków)
1 pełna szklanka + 3 łyżki mąki orkiszowej BIO z Bazarka Smakoszy
3/4 łyżeczki proszku o pieczenia
1 1/2 łyżki cukru (lub stewi lub cukru brązowego)
1/3 łyżeczki przyprawy korzennej *
2 jajka klasy M
mała szczypta soli
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mleka
propozycja podania: jogurt naturalny i jagody
* wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną przez właścicielkę sklepu Bazarek Smakoszy: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu.
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy łyżkę oleju i mleko, dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę oriszową, przyprawę korzenną, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier.
Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej mąki) należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka.
Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem przed smażeniem.
Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać.
Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę.
Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie naturalnego jogurtu i owoców.
Smacznego
piątek, 12 lutego 2016, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Ostatnie wpisy
Pieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...
Serniczek chia na jagodach z ...
Najprostsza surówka obiadowa ...
Delikatne placuszki z ...
Ciasto z jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...
Grillowana tortilla z ...
Bardzo pomarańczowa babka z ...
Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszki
SPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)
Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Orkiszowe-placki-z-korzenna-nuta.html