Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Powrót do formy po kontuzji. ...Jak zadbać o linię? Chrupkie ... »Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Jakiś czas temu upiekłam w ramach drugiego dania/deseru orkiszowe placki z korzenną nutą. Podane z
naturalnym jogurtem i
jagodami, które miałam jeszcze w zamrażalniku, smakowały wyśmienicie. Choć osobiście smażąc drugą partię placków zjadłam je z wielkim apetytem bez dodatków. Delikatne, lekko słodkie, zdrowe i puszyste placki, które polecam każdemu. Spróbujcie.
Składniki: (na około 6 większych lub 12 mniejszych placków)1 pełna szklanka + 3 łyżki
mąki orkiszowej BIO z Bazarka Smakoszy3/4 łyżeczki proszku o pieczenia1 1/2 łyżki
cukru (lub stewi lub
cukru brązowego)1/3 łyżeczki
przyprawy korzennej *2
jajka klasy Mmała szczypta
soli1 łyżka
oleju3/4 szklanki
mlekapropozycja podania:
jogurt naturalny i
jagody* wykorzystałam
korzenną przyprawę przygotowaną przez właścicielkę sklepu Bazarek Smakoszy: 1,5 łyżeczki całych
goździków, 3 łyżeczki
imbiru, 9 łyżeczek startego
cynamonu, 1,5 łyżeczki
gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki
anyżu.Przygotowanie:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy łyżkę
oleju i
mleko, dokładnie mieszamy.Następnie dodajemy
mąkę oriszową,
przyprawę korzenną, szczyptę
soli,
proszek do pieczenia i
cukier.Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej (konsystencja
śmietany) masy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka (zależy od użytej
mąki) należy dodać odrobinę
mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę
mleka.Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego
skropcie ją delikatnie
olejem przed smażeniem.Na patelnię wylewamy ciasto (około 3-4 łyżki) i rozprowadzamy je delikatnym ruchem po patelni tworząc a la małe naleśniki (wielkości średniego talerzyka). Można również upiec placki mniejszej wielkości. Uwaga: przed wlaniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać.Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę.Placki orkiszowe podajemy same lub w towarzystwie
naturalnego jogurtu i
owoców.
Smacznegopiątek, 12 lutego 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...
Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje
Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog