ßßß Cookit - przepis na Szybkie domowe chipsy paprykowe

Szybkie domowe chipsy paprykowe

nazwa

Wykonanie

Czasem mam nieodpartą ochotę coś pochrupać. Chyba każdemu się to zdarza ;) Ale co zrobić, gdy w domu właściwie nic nie ma? Przyrządzić coś samemu. Kilka chwil, troszkę przypraw, lekko suche placki tortilli, które miały już pójść "w zapomnienie" i... szybkie domowe chipsy paprykowe gotowe. A zadowolona rodzinka zajmuje się... chrupaniem.
Składniki:
2 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
1/3 łyżeczki soli czosnkowej Skworcu
2 pszenne tortille (domowe lub kupne)
Przygotowanie:
Uwaga: Jeśli używacie tortilli, które lekko już zeschły należy je najpierw podgrzać, np. w mikrofalówce, aby zmiękły i nie pękały podczas krojenia je w trójkąty.
W szklaneczce łączymy olej z przyprawami - papryką słodką, ostrą i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy.
Tortille kroimy za pomocą radełka do pizzy lub noża w trójkąty. Wielkość i ilość trójkątów zależy od naszych upodobań. Ja kroję większe, bo często podaję takie chipsy z dipem.
Każdy trójkącik smarujemy z obu stron przy pomocy pędzelka naszymi przyprawami. (Idealne zajęcie i zabawa dla małych pomocników)
Posmarowane trójkąty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Najlepiej, aby na siebie nie nachodziły. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 8-10 minut (czas jest uzależniony od rodzaju piekarnika i tego jak bardzo wypieczone chipsy lubimy - ja wolę mniej wypieczone, inny mocniej).
Podajemy same lub z ulubionym dipem, ketchupem, sosem. I... chrupiemy.
Smacznego
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/02/Szybkie-domowe-chipsy-paprykowe.html