ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej

nazwa

Wykonanie

Motywacja do przygotowania naleśników z innej mąki niż pszenna była dwojaka. Po pierwsze chęć przeprowadzenia eksperymentu. Po drugie - stworzenie zdrowszej wersji tego mącznego dania. Eksperyment okazał się udany, a naleśniki gryczano-ryżowe stały się częstym gościem na naszym stole.
Składniki:
3 jajka
1/2 l mleka (krowiego lub roślinnego)
200g mąki gryczanej
100g mąki ryżowej
1 łyżka ksylitolu lub cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąki z ksylitolem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i mleko. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka. Wylewając porcję ciasta na patelnię, dokładnie je zamieszaj (mąka osiada na dnie).
Smaż z obu stron.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2016/03/nalesniki-z-maki-gryczanej-i-ryzowej.html