Motywacja do przygotowania naleśników z innej mąki niż pszenna była dwojaka. Po pierwsze chęć przeprowadzenia eksperymentu. Po drugie - stworzenie zdrowszej wersji tego mącznego dania. Eksperyment okazał się udany, a naleśniki gryczano-ryżowe stały się częstym gościem na naszym stole.Składniki:3 jajka1/2 l mleka (krowiego lub roślinnego)200g mąki gryczanej100g mąki ryżowej1 łyżka ksylitolu lub cukruszczypta soli1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaolej do smażeniaSposób przygotowania:Wymieszaj mąki z ksylitolem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka i mleko. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem za pomocą pędzelka. Wylewając porcję ciasta na patelnię, dokładnie je zamieszaj (mąka osiada na dnie).Smaż z obu stron.