Idealny na każdą okazję. Sprawdzi się na wielkanocnym stole. Lekki i orzeźwiający. Aromatyczny i mocno cytrusowy.Spód:· 300 g ciastekmaślanych o smaku pomarańczowo-kokosowym· 100 g masła· 1 łyżka lodowatej wody· 2 łyżki cukru waniliowegoCiastka kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich miękkie masło i cukier - całość krótko blendujemy. Pod koniec dodajemy zimną wodę. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm. Ugniatamy palcami i schładzamy w lodówce.Masa serowa:masa serowa:· 1 kg trzykrotnie zmielonego sera twarogowego o smaku pomarańczy· 200 g cukru pudru· 4 jajka· skórka otarta z połowy pomarańczy· łyżeczka pasty waniliowej· sok z 1 cytryny· 60 g mąki kukurydzianej· 1 łyżeczka mąki pszennej· 1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki masy ucieramy na gładką masę. Przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w temp. 180 stopni ok. 70 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Dekoracja:· sok z 1 cytryny· cukier puder ile zabierze sok z cytryny do uzyskania gęstego lukru· chipsyczekoladowe o smaku pomarańczowymSernik pokrywamy lukrem przygotowanym na soku z cytryny. Dekorujemy pomarańczowymi chipsami. Smacznego!