ßßß Cookit - przepis na Zebra - powrót do klasyki

Zebra - powrót do klasyki

nazwa

Wykonanie

Szybkie, proste, smaczne i tanie ciasto. Zebrę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco bogatszym wydaniu- na mleczku kokosowym, z polewą kajmakową i posypką czekoladową. Smacznego!
Składniki:
· 5 jajek
· 1,5 szklanki cukru
· łyżka pasty waniliowej
· 1 szklanka mleczka kokosowego (może być zwykłe mleko lub mleko roślinne)
· 1 szklanka oleju rzepakowego
· 3 szklanki mąki + 2 łyżki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżki cappuccino w proszku (możemy ewentualnie pominąć)
· skórka z cytryny
Polewa:
· 250 g masy kajmakowej
· 2 łyżki mleczka kokosowego
· kilka ulubionych cukierków lub pralinek czekoladowych
Jaja ucieramy z cukrem i pastą waniliową. Dodajemy naprzemiennie trochę składników sypkich (mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia) i płynnych (sok pomarańczowy wymieszany z olejem rzepakowym). Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy kakao i cappuccino i dokładnie mieszamy, do drugiej 2 łyżki mąki i skórkę z cytryny. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Na środku wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy ciemnej. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy masą kajmakową utartą z mleczkiem kokosowym. Posypujemy posiekanymi cukierkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/zebra-powrot-do-klasyki.html