ßßß
Cookit - przepis na Zebra - powrót do klasyki
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zebra - powrót do klasyki
Składniki
Cappuccino
Cukier
Czekolada
Jajko
Kakao
Mąka
Mleko
Olej rzepakowy
Proszek do pieczenia
Skóra z cytryny
Cukierki
Mleczko kokosowe
Wykonanie
Szybkie, proste, smaczne i tanie ciasto. Zebrę znają i lubią chyba wszyscy. Dziś w nieco bogatszym wydaniu- na
mleczku kokosowym
, z polewą kajmakową i posypką
czekoladową
. Smacznego!Składniki:· 5
jajek
· 1,5 szklanki
cukru
· łyżka pasty waniliowej· 1 szklanka
mleczka kokosowego
(może być zwykłe
mleko
lub
mleko
roślinne)· 1 szklanka
oleju rzepakowego
· 3 szklanki
mąki
+ 2 łyżki· 2 łyżeczki
proszku do pieczenia
· 2 łyżki
kakao
· 2 łyżki
cappuccino
w proszku (możemy ewentualnie pominąć)·
skórka z cytryny
Polewa:· 250 g masy kajmakowej· 2 łyżki
mleczka kokosowego
· kilka ulubionych
cukierków
lub pralinek
czekoladowych
Jaja
ucieramy z
cukrem
i pastą
waniliową
. Dodajemy naprzemiennie trochę składników sypkich (
mąka
wymieszana z
proszkiem do pieczenia
) i płynnych (
sok pomarańczowy
wymieszany z
olejem rzepakowym
). Masę dzielimy na pół. Do jednej dodajemy
kakao
i
cappuccino
i dokładnie mieszamy, do drugiej 2 łyżki
mąki
i
skórkę z cytryny
. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy
masłem
i wysypujemy
mąką
. Na środku wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy ciemnej. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka. Lekko ciepłe ciasto smarujemy masą kajmakową utartą z
mleczkiem kokosowym
. Posypujemy posiekanymi
cukierkami
. Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2016/03/zebra-powrot-do-klasyki.html
Przepisy powiązane
Czekoladowe muffinki
Muffinki czekoladowe od Jelki
Muffiny czekoladowe
cupcakes na Dzień Dziecka...
Murzynek
Składniki powiązane (0)