Wykonanie
Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować warzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego
ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich
ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do
mięs, a przede wszystkim idealnie nadadzą się do spakowania do pudełka i zabrania do pracy czy szkoły. Natomiast dzięki temu, że nie są smażone, mogą je jeść osoby dbające o linię, takie placuszki to również świetne rozwiązanie dla osób chcących wyeliminować gluten z diety. Polecam!Zajrzyjcie do
Malwiny i Ani zobaczyć jakie placuszki one przygotowały.
Składniki :1 duży słodki
ziemniak (ok. 1kg)2-3
jajkapół
czerwonej cebulipęczek
dymki2 łyżki startego
parmezanuszczypta
płatków chilli (do smaku)szczypta
pieprzu kajeńskiego (do smaku)
sól,
pieprzPrzygotowanie :
Ziemniaka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przełożyć do dużej miski, wbić
jajka, dodać starty
parmezan, drobno pokrojoną
cebulę i posiekaną
dymkę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem,
ostrą papryką i
płatkami chilli. Wszystko dokładnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej niewielkie porcje masy formując ją w placuszki.Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, lub do czasu aż
ziemniaki będą miękkie.Podawać na ciepło lub na zimno przybrane posiekaną
dymką.
Smacznego !