ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na kefirze :)

Chleb pszenny na kefirze :)

nazwa

Wykonanie

To tzw. "nocny" chleb, bo czas wyrastania ciasta trwa 8 godzin. Chleb jest dość ciężki, o zwartej strukturze, inny od tych, które dotychczas piekłam, z charakterystycznym kwaskowo-gorzkawym posmakiem. Dzięki długiemu czasowi wyrastania(może wyrastać przez noc), a krótkiemu pieczeniu daje nam szansę cieszenia się świeżym chlebem na śniadanie. Ja swój zaczyn wstawiłam rano, chciałam mieć kontrolę nad tym, co dzieje się z ciastem, czy wyrasta. Po 8 godzinach chleb wyrósł dokładnie do brzegów foremki i powędrował do piekarnika. Zapraszam :)
40 dkg mąki pszennej chlebowej
30 dkg mąki pszennej razowej
35 dkg kefiru
250 ml wody
1 płaska łyżeczka drożdży suszonych (nie wymagają aktywacji)
1,5 łyżeczki soli - ja używam mało soli więc można ilość zwiększyć do 2,5 łyżeczek, tak, jak podaje źródło
Wszystkie składniki zaczynając od mąk, poprzez pozostałe suche na mokrych skończywszy wkładam do miski i wyrabiam ciasto.
Foremkę keksową o dł.30cm wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto.
Foremkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 8 godzin do wyrośnięcia - ciasto wyrastało w ciągu dnia na blacie kuchennym.
Po upływie 8 godzin ciasto wyrosło dokładnie do brzegów foremki.
Po tym czasie piekarnik nagrzewam do 200 stopni i wkłądam chleb na 25 - 30 min, aż upiecze się do tego stopnia, że postukany będzie wydawał głuchy odgłos.
Wyjmuję razem z papierem z foremki i pozostawiam na kratce to zupełnego ostygnięcia. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2016/04/chleb-pszenny-na-kefirze.html