ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś znów mam dla Was sernik, bo tak się jakoś składa, że kocham je w każdej wersji, a ten tu jest po prostu pyszny, delikatny, na kruchym spodzie z soczystymi brzoskwiniami i do tego kokosową kruszonką. Klasyka w najlepszym wydaniu. Spróbujcie koniecznie.
Spód:
2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
3/4 kostki masła lub margaryny
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce około godziny. Następnie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miała 23 , 5 x 35 , 5 cm) i podpiekamy na złoty kolor (ok 10-15 minut w 180 st. C)
Masa serowa:
1 kg sera
5 jaj
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
1 szkl. mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych)
Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego). 4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem. Dodajemy olej, budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko i całość miksujemy do połączenia. Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek. Na podpieczonym spodzie układamy równomiernie brzoskwinie, na nie wylewamy masę serową, a całość posypujemy kokosową kruszonką i pieczemy ok godziny w 170 st. C
Kokosowa kruszonka:
200 g. wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy nimi wierzch sernika przed wstawieniem do piekarnika.
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/04/sernik-z-brzoskwiniami-i-kokosowa.html