ßßß Cookit - przepis na Pijak

Pijak

nazwa

Wykonanie

To ciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy.
Biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
4 łyżki oleju
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się połączą wsypujemy ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 35 minut w 170 st. C
Masa:
3 jaja
1 szkl cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 masło
1/2 litra mleka
2/3 mleka zagotowujemy . Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu.
Poncz:
0,5 l wody
Olejek rumowy
cukier waniliowy
sok z cytryny
spirytus lub wódka
Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
słoik kwaśnego dżemu (ja użyłam z czerwonej porzeczki)
tabliczka czekolady (u mnie tradycyjnie gorzka, ale może byc też mleczna)
kilka łyżek mleka
Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i wykładamy resztę kremu. Na wierzchu układamy nasączone w ponczu biszkopty i polewamy roztpioną w kąpieli wodnej czekoladą. Całośc najlepiej schłodzic przez całą noc przed podaniem
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/02/pijak.html