Wykonanie
Zostało mi w puszce trochę
mleka kokosowego i tak sobie pomyślałam, że może by tak jakieś placuszki wykombinował. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. I z tego kombinowania wyszło wspaniałe pożywne i zdrowe śniadanie w stylu fit. Placuszki wyszły puszyste, intensywnie
kokosowe z lekko kwaskowatym akcentem w postaci
jabłka. Mój Mężczyzna orzekł, że to placuszki najlepsze ze wszystkich i wcale nie kręcił nosem, że bez
cukru.
Składniki (porcja dla 2 osób):2 łyżki
mleka kokosowego2 łyżki
jogurtu naturalnego1/8 opakowania
drożdży (tj. jakieś 12,5 g)1/2 szklanki wiórek
kokosowych2/3 szklanki
mąki razowej (u mnie żytnia)2
jajka2 bardzo duże
jabłkaDrożdże rozmieszałam z
mlekiem kokosowym i
jogurtem, dodałam wiórki,
mąkę i
jajka, a następnie pokrojone w kostkę
jabłka. Odstawiłam na ok 20 minut by trochę wyrosło i smażyłam na patelni ceramicznej praktycznie bez tłuszczu na złoty kolor. Podałam z
jogurtem naturalnym i dla dekoracji oprószyłam odrobiną wiórek.Smacznego.