Wykonanie
Jeden z lepszych murzynków jakie
jadłam.Fantastycznie
kakaowy z kremem który doskonale pasuje do ciasta.Ciasto jest proste w wykonaniu i niestety bardzo szybko znika , dlatego proponuję zrobić od razu podwójna porcję. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Claudia.CIASTOkostka
margaryny Palmaszklanka
cukru4 łyżki ciemnego
kakaopasta waniliowa lub
cukier wanilinowy4
jajka rozmiar L1 1/2 szklanki
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaMargarynę,
cukier i
kakao włożyć do rondelka i roztopić na gładką masę. Połowę szklanki odlać na polewę. Resztę przestudzić. Ubić pianę z
białek,
żółtka dołożyć do masy zmiksować. Dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i pastę
waniliową .Wymieszać mikserem. Na koniec dołożyć ubitą pianę delikatnie wymieszać
łopatką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( 30x10 )i wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 stopni - na 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na blaciki.KREM0,5
mlekabudyń waniliowy z
cukrem2 łyżki kremu typu nutella4 łyżki
kawy cappuccino w proszku o dowolnym smaku ( u mnie
orzechowe )kostka
masłaNa
mleku ugotować
budyń wg.przepisu z dodatkiem kremu nutella. Przykryć naczynie folią tak by ta nie dotykała budyniu - nie
zrobi się kożuch - ostudzić.Utrzeć
masło do białości dodając po łyżce zimnego budyniu,na koniec wmieszać
cappuccino.Każdą warstwę ciasta przełożyć kremem. Złożyć ciasto i oblać pozostawioną masą. Przed podaniem schłodzić.