ßßß Cookit - przepis na Kakaowiec z kremem cappuccino

Kakaowiec z kremem cappuccino

nazwa

Wykonanie

Jeden z lepszych murzynków jakie jadłam.Fantastycznie kakaowy z kremem który doskonale pasuje do ciasta.
Ciasto jest proste w wykonaniu i niestety bardzo szybko znika , dlatego proponuję zrobić od razu podwójna porcję. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika Claudia.
CIASTO
kostka margaryny Palma
szklanka cukru
4 łyżki ciemnego kakao
pasta waniliowa lub cukier wanilinowy
4 jajka rozmiar L
1 1/2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę,cukier i kakao włożyć do rondelka i roztopić na gładką masę. Połowę szklanki odlać na polewę. Resztę przestudzić. Ubić pianę z białek,żółtka dołożyć do masy zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i pastę waniliową .Wymieszać mikserem. Na koniec dołożyć ubitą pianę delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( 30x10 )i wstawić do nagrzanego piekarnika - 175 stopni - na 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na blaciki.
KREM
0,5 mleka
budyń waniliowy z cukrem
2 łyżki kremu typu nutella
4 łyżki kawy cappuccino w proszku o dowolnym smaku ( u mnie orzechowe )
kostka masła
Na mleku ugotować budyń wg.przepisu z dodatkiem kremu nutella. Przykryć naczynie folią tak by ta nie dotykała budyniu - nie zrobi się kożuch - ostudzić.
Utrzeć masło do białości dodając po łyżce zimnego budyniu,na koniec wmieszać cappuccino.
Każdą warstwę ciasta przełożyć kremem. Złożyć ciasto i oblać pozostawioną masą. Przed podaniem schłodzić.
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/02/kakaowiec-z-kremem-cappuccino.html