ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową

Tarta z kremem custard i gałką muszkatołową

nazwa

Wykonanie

Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca.
forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm.
Składniki:
kruche ciasto:
300 g mąki
120 g cukru
100 g masła
3 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki bardzo zimnej wody
nadzienie:
500 ml mleka
4 duże jajka
30 g rodzynek
skórka starta z 1 pomarańczy
starta gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej)
olejek waniliowy lub ekstrakt z wanilii
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, skórkę z cytryny i wymieszać.
Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę wody.
Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Przygotować nadzienie: Mleko i jajka ubić a następnie dodać skórkę z pomarańczy, wanilię i dużo gałki muszkatołowej (co najmniej 1 łyżeczka), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć ciastem tak by lekko wystawało ponad formę. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np. fasolą lub grochem. Piec w temperaturze 180 o C przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie oraz papier do pieczenia i piec jeszcze przez 5 minut.
Ostrym nożem przyciąć brzegi ciasta a następnie ostrożnie wlać do niego wcześniej przygotowane nadzienie. Rodzynki równomiernie rozsypać po cieście i zetrzeć na wierzch gałkę muszkatołową.
Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie.
Przed podaniem ciasto ostudzić do temperatury pokojowej.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/03/tarta-z-kremem-custard-i-gaka.html