Wykonanie
Tarta na kruchym cieście z nadzieniem z przepisu z miesięcznika Good Food.
Tarta mi smakowała i na pewno jeszcze kiedyś ją zrobię, jednak tym razem użyje ceramicznej lub metalowej formy, ponieważ z sylikonowej wylałam trochę nadzienia przy wstawianiu ciasta do pieca.forma: forma na tartę o średnicy ok. 25 cm.Składniki:kruche ciasto:300 g
mąki120 g
cukru100 g
masła3
żółtkaskórka otarta z 1
cytryny3 łyżki bardzo zimnej
wodynadzienie:500 ml
mleka4 duże
jajka30 g
rodzynekskórka starta z 1
pomarańczystarta
gałka muszkatołowa (ok. 1,5 łyżeczki lub więcej)
olejek waniliowy lub ekstrakt z
waniliiWykonanie:Przygotować kruche ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier,
skórkę z cytryny i wymieszać.Do
mąki dodać
masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z
mąką. Następnie dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę
wody.Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.Przygotować nadzienie:
Mleko i
jajka ubić a następnie dodać skórkę z
pomarańczy,
wanilię i dużo
gałki muszkatołowej (co najmniej 1 łyżeczka), wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Formę na tartę wysmarować tłuszczem a następnie jej spód i boki wyłożyć
ciastem tak by lekko wystawało ponad formę. Ciasto nakłuć widelcem,wyłożyć papierem dopieczenia i obciążyć np.
fasolą lub
grochem. Piec w temperaturze 180 o C przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie oraz papier do pieczenia i piec jeszcze przez 5 minut.
Ostrym nożem przyciąć brzegi ciasta a następnie ostrożnie wlać do niego wcześniej przygotowane nadzienie.
Rodzynki równomiernie rozsypać po cieście i zetrzeć na wierzch
gałkę muszkatołową.Piec w temperaturze 180 o C przez 30 minut, do momentu aż wierzch się zetnie.Przed podaniem ciasto ostudzić do temperatury pokojowej.