ßßß
SKŁADNIKI:1 kg pałek z kurczaka2 marchewki1 mały por1 mały seler1 puszka pomidorów w zalewiesól. pieprzolejmajeranekprzyprawa do kurczakaPRZYGOTOWANIE:
Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka. Zawijamy folią i wstawiamy na około pół godz. do lodówki. Warzywa myjemy obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wyjmujemy pałeczki z lodówki i obsmażamy na oleju.
Obsmażone pałki wyjmujemy i podsmażamy warzywa.
Do miski żaroodpornej wykładamy połowę podsmażonych warzyw, na to układamy pałki i przykrywamy pozostałymi warzywami.
Pomidory przelewamy do dzbanka, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Mieszamy.
Zalewamy pałki z warzywami pastą pomidorową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzamy patyczkiem czy mięso jest jeszcze twardawe. Jeśli tak to pieczemy dodatkowo około 15 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.SMACZNEGO !!!