Wykonanie
12 Kwiecień 2016Witam. Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na pałeczki z
kurczaka zapiekane w warzywach. Danie jest proste w wykonaniu myślę, że każda z nas sobie z nim poradzi. Idealnie pasuje na szybki obiad a poza tym zawiera dużo witamin.
SKŁADNIKI:1 kg pałek z
kurczaka2
marchewki1 mały
por1 mały
seler1 puszka
pomidorów w zalewie
sól.
pieprzolejmajeranekprzyprawa do kurczakaPRZYGOTOWANIE:
Pałki z
kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy
przyprawą do kurczaka. Zawijamy folią i wstawiamy na około pół godz. do lodówki. Warzywa myjemy obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wyjmujemy pałeczki z lodówki i obsmażamy na
oleju.
Obsmażone pałki wyjmujemy i podsmażamy warzywa.
Do miski żaroodpornej wykładamy połowę podsmażonych warzyw, na to układamy pałki i przykrywamy pozostałymi warzywami.
Pomidory przelewamy do dzbanka, dodajemy
sól,
pieprz i
majeranek. Mieszamy.
Zalewamy pałki z warzywami pastą
pomidorową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzamy patyczkiem czy
mięso jest jeszcze twardawe. Jeśli tak to pieczemy dodatkowo około 15 minut. Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami.SMACZNEGO !!!