Wykonanie
            
Taki banał, że w 
sumie nie ma co za dużo pisać, ale tak dobre, że na blogu musi się pojawić :)Nawiasem mówiąc przepisów na 
ziemniaki z patelni widziałam w 
sieci kilka ale nie wiem 
czemu wszystkie opierają się na ziemniakach wcześniej ugotowanych?Ja swoje "chłopskie jadło" robię tak:- 
ziemniaki obieram, myję i kroję w plastry,

- krojąc 
ziemniaki jednego za drugim wrzucam plastry na SUCHĄ patelnię ustawioną na małym ogniu,- kiedy wszystkie 
ziemniaki są już pokrojone, obsypuję je obficie 
słodką papryką w proszku, mieszam dokładnie (plasterki z samego dołu są już lekko zarumienione), posypuję 
pieprzem i znowu mieszam,

- teraz kroję 1 dużą albo 2 średnie 
cebule w piórka albo w kostkę, wszystko jedno, dorzucam do 
ziemniaków i oczywiście mieszam,- dodaję łyżkę albo dwie 
oleju, mieszam i teraz podkręcam trochę ogień,

- 
ziemniaki się smażą a ja szykuję 
pieczarki - obieram i kroję szybko w plastry, dorzucając cały czas do 
ziemniaków,

- kiedy 
pieczarki już skrojone (ile? ile chcecie, 6,8,10) posypuję całość 
ziołami prowansalskimi i łyżeczką 
soli, mieszam porządnie i teraz zalewam 
wodą, dość dużo, tak żeby 
woda sięgała brzegów jedzenia, przykrywam pokrywką,- przykręcam ogień na powrót do najmniejszego i idę sobie :)Po około 15 minutach mieszam wszystko porządnie, przekładając 
ziemniaki z samego dołu na samą górę, dolewam jeszcze 
wody, znowu przykrywam i znowu idę sobie.Po kolejnych 15 minutach jedzenie jest już gotowe czyli mięciutkie, przesiąknięte 
przyprawami, z przepysznym sosem.Najlepiej jeść gorące, do tego zimne 
piwko, jakaś 
sałata czy 
papryka na zagryzkę i już. Smacznego :)
