Wykonanie
Jakiś czas temu zawitała do mnie przesyłka od GoodFood. Wcześniejsze produkty tej firmy, które miałam przyjemność testować, wspominam bardzo dobrze (czyt. smacznie), a w szczególności
wafle kukurydziane- od pierwszego spróbowania są dla mnie numerem jeden. Poprzeczka została podniesiona wysoko i byłam niezwykle ciekawa czy "nowość" zaskoczy mnie równie pozytywnie.
A cóż jest tą "nowością"? Zapakowane w zgrabne, małe opakowanie (30g)
wafle ryżowo-kukurydziane o smaku karmelowym. Ostatnie słowo z pewnością nie umknie uwadze wszystkich łasuchów, a gdyby ktoś jeszcze nie był przekonany to otworzenie opakowania i niezwykle kuszący zapach, powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. A jak jest ze smakiem?Każdy kto lubi
słodycz karmelu na pewno się nie zawiedzie. Dla mnie
wafle są nawet odrobinę za słodkie gdy jem je bez żadnych dodatków, lecz to kwestia indywidualna. Poza tym nie mam im nic do zarzucenia. Tak jak w przypadku testowanych przeze mnie poprzedników- praktyczne opakowanie, idealne do zabrania w
drogę. Porcja jest również w sam raz na małą przekąskę- 3 standardowej wielkości
wafle. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że jest to produkt bezglutenowy.
Kiedy pierwszy raz spróbowałam tych
wafli pomyślałam, że dobrze komponowałyby się z czymś świeżym i orzeźwiającym. Z karmelem od razu skojarzyło mi się
jabłko, ale trochę bardziej oryginalne i mniej słodkie niż wersja z
cynamonem. I w ten oto sposób powstał dodatek do
wafli, który początkowo miał być musem, lecz w takiej formie chyba nie do końca by się sprawdził. Całość wyszła tak, jak to zaplanowałam- smaczna i świeża. Świetnie komponuje się z
waflami i nieco równoważy ich
słodycz (w tym celu dobrze jest użyć mniej słodkich
jabłek).Wartość kaloryczna całości (z trzema
waflami) to 336kcal w tym 5,1g
białka, 10g tłuszczu oraz 61,8g węglowodanów . Bez
wafli to 218kcal w tym 3,5g
białka, 8,4g tłuszczu oraz 37,8g węglowodanów .
SKŁADNIKI:3
wafle o smaku karmelowym GoodFood1
jabłko- 180g (waga po obraniu i wydrążeniu)1 łyżka
migdałów lub
płatków migdałowych- 15g1 łyżka
żurawiny suszonej- 12gkilka listków świeżej
miętyPRZYGOTOWANIE:Obrane i wydrążone
jabłko pokroić w kostkęWrzucić do garnka, zalać odrobiną
wody i gotować na małym ogniu, aż zmięknie
Migdały (jeśli są w skórce- zalać gorącą
wodą, odstawić na kilka minut, a następnie obrać) posiekać drobno i dodać pod koniec gotowania do
jabłkaJabłka zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną
miętę i
żurawinęPodawać z
waflami karmelowymiSmacznego!www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog