Wykonanie
Owsianka, odpowiednio przyrządzona, to smaczny i zdrowy pomysł n a śniadanie. S yci na długo i z a każdym razem może smakować inaczej, za sprawą innych dodatkó w.Zimą często dodaję do niej
kiwi, k
tóre zawi era dużo witaminy C .Polecam również wypróbować owsiankę o innym smaku, np.
jagodową czy
kokosową .1/3 szklanki
płatków owsianych górskich*3 szt.
kiwi (2 do owsianki + 1 do przyozdobieni a)ok. 1 szklank a
mleka roślinnego (u mnie domowe
mleko migdałowe)lub
wody1 łyżk a
suszonej żurawiny (lub innych
bakalii)**pół
jabłka startego na tarc e (lub 2 łyżki domowego
musu jabłkowego)dodatkowo na wierzch ulubion e
bakali e i nasiona (np. chia, sieka ne
migdały,
żurawina)Do gotującego się
mleka lub
wody wsyp
płatki, 1 łyżkę
żurawiny i 2 łyżki domowego
musu jabłkowego.Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, często mieszając (uzupełniając ewentualnie płynem według uznania).
Kiwi obierz, 2 sztuki pokrój w kostkę, 1 w półplasterki.Do ugotowanej owsianki dodaj pokrojone w kostkę 2
kiwi, wymieszaj i przełóż do miseczki.Ozdób, według uznania: plasterkami
kiwi nasionami chia, siekanymi
migdałami,
żurawiną.*dla osób z nietolerancjami - bez glutenu**diabetycy pomijają