Wykonanie
Aksamitna, kremowa i delikatna zupa krem jest tak prosta, że każdy amator przyrządzi ją w 15 minut. Wspaniała o intensywnym smaku i kolorze, wyborna o każdej
porze roku, nadaje się na obiad lub kolację. Zachwyci każdego miłośnika włoskich smaków. I w tym momencie tradycyjna pomidorowa może schować się do lamusa. Polecam! :-)Wyzwanie z kuchnią Lida przepis I:Składniki:1 l
przecieru pomidorowego - obojętnie jakiego. Ja użyłam domowego z
kukurydzą i
ananasem1 puszka pulpy pomidorowej z
ziołami200 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczyok 1/2 l
bulionu warzywnego/drobiowego1 duży
pomidor1 łyżka
cukrusól,
pieprzpłatki peperoncino
przyprawa uniwersalnaświeża
bazyliakilka ziaren
ziela angielskiego3 listki
liści laurowych1. Do garnka wlewamy
przecier pomidorowy, dodajemy
puszkę pomidorów w zalewie, sparzonego
pomidora bez skórki,
bulion,
ziele angielskie i
liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut.2. Po tym czasie zupę mielimy bardzo dokładnie blenderem na krem i przecieramy przez gęste sito.3. Do tak przygotowanego kremu wlewamy
sok pomarańczowy i przyprawiamy
cukrem,
pieprzem,
solą,
przyprawą uniwersalną i
płatkami peperoncino. Zupę gotujemy ok 10 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej
bazylii. Krem fantastycznie smakuje z
makaronem.SMACZNEGO :-)