ßßß Cookit - przepis na Krem pomidorowy z bazylią i sokiem z pomarańczy

Krem pomidorowy z bazylią i sokiem z pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Aksamitna, kremowa i delikatna zupa krem jest tak prosta, że każdy amator przyrządzi ją w 15 minut. Wspaniała o intensywnym smaku i kolorze, wyborna o każdej porze roku, nadaje się na obiad lub kolację. Zachwyci każdego miłośnika włoskich smaków. I w tym momencie tradycyjna pomidorowa może schować się do lamusa. Polecam! :-)
Wyzwanie z kuchnią Lida przepis I:
Składniki:
1 l przecieru pomidorowego - obojętnie jakiego. Ja użyłam domowego z kukurydzą i ananasem
1 puszka pulpy pomidorowej z ziołami
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
ok 1/2 l bulionu warzywnego/drobiowego
1 duży pomidor
1 łyżka cukru
sól, pieprz
płatki peperoncino
przyprawa uniwersalna
świeża bazylia
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki liści laurowych
1. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy puszkę pomidorów w zalewie, sparzonego pomidora bez skórki, bulion, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5 minut.
2. Po tym czasie zupę mielimy bardzo dokładnie blenderem na krem i przecieramy przez gęste sito.
3. Do tak przygotowanego kremu wlewamy sok pomarańczowy i przyprawiamy cukrem, pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną i płatkami peperoncino. Zupę gotujemy ok 10 minut. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej bazylii. Krem fantastycznie smakuje z makaronem.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/02/krem-pomidorowy-z-bazylia-i-sokiem-z.html