ßßß Cookit - przepis na Tort muffina (big top cupcake)

Tort muffina (big top cupcake)

nazwa

Wykonanie

Wielu z Was prosiło mnie o udostępnienie przepisu na tort babeczkę. W końcu udało mi zagospodarować trochę czasu, aby ten przepis umieścić :) Do upieczenia ogromnej muffiny użyłam specjalnej formy (big top cupcake), którą zdobędziecie na allegro tylko u jednego sprzedawcy (kto będzie zainteresowany, napiszę gdzie). Od momentu dostarczenia jej przez kuriera (ok tyg. temu) upiekłam już 4 takie babeczki. To się nazywa miłość od pierwszego wejrzenia :)
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
szczypta soli
Masa śmietankowa:
600 g śmietany (30 lub 36%)
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 śmietan - fix
3 łyżki cappuccino
Poncz:
100 ml zaparzonej mocnej herbaty
50 ml wódki
sok z cytryny
cukier
Ponadto:
Barwnik różowy
Barwnik fioletowy
Barwnik żółty
2 białe czekolady dobrej jakości
Tylka Wilton #2D
Tylka Wilton #22
Tylka Wilton #366
Przygotowanie biszkoptu:
1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.
2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.
3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do formy na babeczkę (big top cupcake) i pieczemy ok 35 minut w 170*C. Gotowy biszkopt studzimy w formie. Gdy będzie już całkowicie zimny, dzielimy go: dół na 4 części, górę na 3.
Koszyczek:
4. Białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Do czystej i suchej formy dołu babeczki wylewamy czekoladę, a następnie delikatnie obracamy ją w dłoniach dokładnie pokrywając boki formy czekoladą. Gdy czekolada zastygnie, delikatnie wyciągamy ją z formy. Filmik instruktażowy dostępny TUTAJ
Przygotowanie kremu:
5. Połowę śmietanki ubijamy na pół sztywno i dodajemy cukier puder. Gdy będzie już sztywna (uwaga, łatwo można przebić!), zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone (z jednego opakowania). Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Na koniec dodajemy cappuccino i mieszamy do momentu połączenia składników.
6. Składniki na poncz łączymy ze sobą. Do czekoladowego koszyczka wkładamy spód babeczki, nasączamy ponczem, smarujemy kremem (ok 3 kopiatych łyżek kremu) i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu. Postępujemy tak do momentu przełożenia całej babeczki. Na koniec boki kapelusza babeczki smarujemy obficie śmietaną z mascarpone. Tak przygotowany torcik schładzamy w lodówce.
7. Pozostałą śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan - fixem i chwilkę razem miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka. Krem dzielimy na 3 części. Do każdej z tych części dodajemy po kilka kropel barwnika i dokładnie mieszamy.
8. Tylką #2D robimy róże (ja użyłam do tego podwójnego rękawa cukierniczego - kolory żółty i różowy), tylką #22 robimy małe fioletowe kwiatuszki, a #366 listki (wymieszałam pozostałości kremu).
9. Tort przed podaniem schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2016/02/tort-muffina-bog-top-cupcake.html