Wykonanie
Tuż przed Wielkanocą, przez zupełny przypadek, na piwnicznym regale z
przetworami znalazłam ostatni słoiczek
pure z dyni. Stał sobie tam biedny, samotny i zakurzony. Nie mogłam go tak zostawić wśród
ogórków kiszonych i kompotów. Przywędrował do domu i zasilił obłędne ciasto; wilgotne, pełne pysznych chrupiących
bakalii i przykryte warstwą ... pysznych chrupiących
bakalii.Składniki ( na blaszkę 25x12cm):-2 szklanki
mąki pszennej-1 łyżeczka
sody-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-3/4 szklanki
brązowego cukru-3/4 szklanki
pure z dyni-1/4 szklanki
oleju-3
jajka-1/2 szklanki gęstego
jogurtu naturalnego-1/2 szklanki
rodzynek-1/2 szklanki
suszonej żurawiny-1/3 szklanki
nerkowców-1/3 szklanki
migdałów-1/3 szklanki
orzechów laskowych-szczypta
soli-1 łyżeczka
cynamonu-1/2 łyżeczki
imbiru-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejNa wierzch:-1 czubata łyżka
masła-1 czubata łyżka
cukru-2 łyżki
miodu-1/4 szklanki
migdałów-1/4 szklanki
nerkowców-1/4 szklanki
orzechów laskowych-1/4 szklanki mieszanki
rodzynek i suszoenj
żurawinyMąkę przesiewamy i mieszamy z
przyprawami,
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka, dodajemy
cukier,
pure,
olej o
jogurt. Mieszamy.
Orzechy z grubsza siekamy. Dodajemy wraz z
rodzynkami,
żurawiną i mokrymi produktami do mieszanki dyniowej. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier i
miód i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia
cukru. Dodajemy
bakalie, mieszamy i wszystko wykładamy na wierzch ciasta.
Smacznego!