ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe na bogato

Ciasto dyniowe na bogato

nazwa

Wykonanie

Tuż przed Wielkanocą, przez zupełny przypadek, na piwnicznym regale z przetworami znalazłam ostatni słoiczek pure z dyni. Stał sobie tam biedny, samotny i zakurzony. Nie mogłam go tak zostawić wśród ogórków kiszonych i kompotów. Przywędrował do domu i zasilił obłędne ciasto; wilgotne, pełne pysznych chrupiących bakalii i przykryte warstwą ... pysznych chrupiących bakalii.
Składniki ( na blaszkę 25x12cm):
-2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki brązowego cukru
-3/4 szklanki pure z dyni
-1/4 szklanki oleju
-3 jajka
-1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
-1/2 szklanki rodzynek
-1/2 szklanki suszonej żurawiny
-1/3 szklanki nerkowców
-1/3 szklanki migdałów
-1/3 szklanki orzechów laskowych
-szczypta soli
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na wierzch:
-1 czubata łyżka masła
-1 czubata łyżka cukru
-2 łyżki miodu
-1/4 szklanki migdałów
-1/4 szklanki nerkowców
-1/4 szklanki orzechów laskowych
-1/4 szklanki mieszanki rodzynek i suszoenj żurawiny
Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawami, solą, proszkiem do pieczenia, sodą. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, pure, olej o jogurt. Mieszamy. Orzechy z grubsza siekamy. Dodajemy wraz z rodzynkami, żurawiną i mokrymi produktami do mieszanki dyniowej. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 60 minut (do suchego patyczka). Odstawiamy do wystygnięcia.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy bakalie, mieszamy i wszystko wykładamy na wierzch ciasta.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2016/04/ciasto-dyniowe-na-bogato.html