Wykonanie
Pamiętam jak dziecięciem będąc zajadałam się
ciasteczkami w kształcie orzeszków i
grzybków, które wypełnione były
orzechowym kremem. Robiła je moja ciocia a do ich produkcji używała specjalnej radzieckiej maszynki, którą rozgrzewała na gorącej kuchni węglowej. Lata minęły, "patelnia" została, ale przepis gdzieś zaginął. Próba odtworzenia go oraz wykorzystania przepisu znalezionego w internecie skończyła się fiaskiem i kuchenką zalaną zaschniętym
ciastem. Wybawieniem okazała się ciocia mojego
męża, której specjalnością są owe
ciasteczka. Zanim ciocia przeniosła się na stałe do innego miasta, wydębiłam przepis na orzeszki robione, już nie w patelni, ale w foremkach i piekarniku (zmodyfikowałam nieco przepis na masę). Ciasto może nie jest specjalnie dietetyczne, ale wprost rozpływa się w ustach! Z
ciasteczkami jest co prawda trochę roboty, ale zapewniam, że warto! Skorupki można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnej puszce. Ja tak robię, bo to właśnie z nimi jest najwięcej pracy. Polecam też zaopatrzyć się w większą liczbę foremek (ja mam 60 i chyba dokupię jeszcze 20), aby prace szły szybciej.Składniki (na ok. 100 gotowych
ciastek):Na ciasto:-5 szklanek
mąki-1 kostka
masła-100g
cukru-1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia-2
żółtka-1 całe
jajko-1 łyżka gęstej
śmietany 12%-100g
smalcuNa masę
orzechową:-1 kostka
masła-1/2 szklanki
wody-3/4 szklanka
cukru (można dać mniej)-2 łyżki
kakao-2 szklanki
mleka w proszku-2 łyżki
spirytusu-1 szklanka zmielonych
orzechów włoskichOpcjonalnie:-
cukier puder do prószenia,
czekolada lub polewaPrzygotowujemy ciasto.
Masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i krótko zagniatamy. Owijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 1h. Po tym czasie ciasto porcjujemy na kawałki wielkości 1/2
orzecha włoskiego i wylepiamy wysmarowane
masłem foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 12-15 minut (do zrumienienia). Studzimy.
Przygotowujemy masę.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy
wodę,
cukier,
kakao i gotujemy razem ok 3-4 minut. Zestawiamy z ognia. Do gorącej masy dodajemy
mleko w proszku i mieszamy. Następnie dodajemy zmielone
orzechy oraz
spirytus i ponownie dobrze mieszamy. Gorącą masą (szybko tężeje) wypełniamy połówki orzeszków i zlepiamy skorupki.
Ciasteczka można oprószyć
cukrem pudrem, polać
czekoladą lub polewą.
Smacznego!