Wykonanie
Bajaderki - każdy z nas zna, choć nie każdy lubi. W
cukierni lepiej nie kupować, bo można zaliczyć przegląd tygodnia (i oby tylko).
Cake pop - bajecznie kolorowe
ciastko na patyku - to nic innego, niż troszkę inna wersja naszej popularnej bajaderki. Do przygotowania ciasta można użyć ciasta świeżego, czerstwego a także kupnych
ciastek. Ja zawsze mrożę ścinki pozostałe po przygotowywaniu np.
tortów. Szczególnie lubiane przez dzieci, choć nie tylko.U mnie jeszcze w wersji zimowej, ale pasują na każdą okazję, w zależności od dekoracyjnej posypki jaką zastosujemy.Składniki (na około 25 sztuk):-500g suchego ciasta (
biszkopt,
drożdżowe, babka,
herbatniki -może być czerstwe)-200g
serka mascarpone-2 czubate łyżki
kremu czekoladowego (u mnie Nutella)Do dekoracji:-1 tabliczka
gorzkiej czekolady-1 łyżka
masła-kolorowe posypki,
wiórki kokosowe, posiekane
orzechy, itp.-patyczki lub słomkiCiasto rozdrabniamy w malakserze lub ścieramy na tarce (
herbatniki można ubić pałką lub tłuczkiem). Krem i
serek mascarpone mieszamy. Dodajemy do ciasta i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki. Powinny być podobnych rozmiarów, można pomóc sobie łyżką lub łyżką do
lodów. Układamy na tacy i odstawiamy do lodówki. W kąpieli
wodnej roztapiamy
czekoladę. W roztopionej
czekoladzie maczamy patyczki lub słomki i wbijamy po jednym w każdą kulkę - trzeba uważać, żeby patyczek nie był zbyt płytko, ale także, aby nie przebić kulki. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia
czekolady. W tym czasie,
czekoladę lekko podgrzewamy, dodajemy
masło, dokładnie mieszamy ii odstawiamy do lekkiego stężenia. Polewamy gotowe kulki i dekorujemy według uznania posypkami, wiórkami lub
orzechami.
Smacznego!