Wykonanie
Notorycznie wysychają mi
biszkopty. Zostawiam niedomkniętą siatkę albo ma gdzieś dziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do
ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych
biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi przepadają. Prezentujemy je Wam w dwóch odsłonach z posypką Halloweenową oraz kolorowymi patyczkami. Jeśli jednak lubicie
mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana.
Ilość sztuk: 10 lizakówSkładniki:Lizaki:
150g
biszkoptów (mogą być wyschnięte)70g
kremu czekoladowo-
orzechowego50g
mascarpone10 patyczków od
lodów*Polewa:150g
gorzkiej czekoladyŁyżeczka
masłaKolorowa posypka*Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową słomką.
Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz
serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż
orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od
lodów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej
czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia
czekolady (najlepiej do lodówki). Gotowe.Smacznego