Babka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowylukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach.Składniki:4 jajka200 g cukru pudrupół laski wanilii150 ml oleju350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia230 g jogurtu naturalnegolukier:szklanka cukru pudrusok z cytrynyotarta skórka cytrynowaSposób przygotowania:Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę (zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii. Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna.Piec w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 60 minut w temperaturze 160ºC do tzw. „suchego patyczka”.Szklankę cukru pudru rozetrzeć z trzema łyżkami soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać bardziej płynna konsystencje lukru dodajemy jeszcze odrobinę soku.Lukrem polewamy równomiernie wierzch ciasta i posypujemy skórką starta z wyszorowanej, niewoskowanej cytryny.