Wykonanie
Babka nie musi być nudna... drożdżowa, cytrynowa, majonezowa, każdy znajdzie taką którą polubi. Ja proponuje urozmaicenie babki
kokosem. Jest bardzo puszysta, z posmakiem
kokosa, przepyszna.
Składniki:1 i 1/4 szklanki
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoszklanka
oleju5
jajek1,5 szklanki
maki pszennej tortowej0,5 szklanki
maki krupczatki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
wiórków kokosowychszklanka
mlekaskórka otarta z niewoskowanej
cytrynylukier:szklanka
cukru pudru2 łyżeczki
soku pomarańczowegoposypka cukrowaSposób przygotowania:
Cukier,
cukier waniliowy oraz
olej wymieszać w misie miksera. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym
jajku.
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia i połączyć z wiórkami kokosowymi. Suche składniki oddawać po łyżce naprzemiennie z
mlekiem stale mieszając . nas końcu dodać skórkę otartą z
cytryny. Piec silikonowej w formie z kominem przez 1h i 10-15 minut w temperaturze 160 stopni C.
Cukier puder utrzeć z
sokiem do uzyskania gęstej, lekko płynnej konsystencji (w razie potrzeby dodać więcej soku). Udekorować wierzch ciasta i posypać ulubioną posypką
cukrową.Babkę można także udekorować polewą przygotowaną z 100g
białej czekolady rozpuszczonej na parze z 2 łyżkami
śmietany kremówki i obsypać posypka
cukrową.