ßßß Cookit - przepis na Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

Ciasto daktylowo-owsiane (bez cukru i mąki)

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam cukru ani maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :)
Składniki:
(na formę o wymiarach 25 x 25cm)
240g daktyli bez pestek
200g masła
3 jajka L
1,5 szklanki zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
opcjonalnie 2 łyżki kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1 łyżeczka sody
łyżka octu spirytusowego
½ szklanki mleka
3 jabłka
polewa:
100g czekolady
50ml śmietanki kremówki
pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem.
Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Zmielone daktyle miksujemy z miękkim masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy jajka, a następnie zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia na zmianę z mlekiem. Dodajemy około łyżki octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”.
W łaźni wodnej roztapiamy czekoladę i z dodatkiem śmietanki. Gładką masę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/03/ciasto-daktylowo-owsiane-bez-cukru-i.html