Wykonanie
To ciasto jest
wynikiem moich eksperymentów kulinarnych. Jest wilgotne, puszyste i słodkie, o wyraźnym smaku owsa. Do jego przygotowania nie używam
cukru ani
maki, dzięki temu jest zdrowsze i mniej kaloryczne ale bardzo smaczne :)
Składniki:(na formę o wymiarach 25 x 25cm)240g
daktyli bez pestek200g
masła3
jajka L1,5 szklanki zmielonych
płatków owsianych bezglutenowychopcjonalnie 2 łyżki kartoflanki2 łyżeczki
proszku do pieczenia bezglutenowego1 łyżeczka
sodyłyżka
octu spirytusowego½ szklanki
mleka3
jabłkapolewa:100g
czekolady50ml
śmietanki kremówkipestki dyni do posypaniaSposób przygotowania:
Płatki owsiane mielimy na
mąkę. Potrzebujemy 1,5 szklanki zmielonych czyli około 2 szklanek przed mieleniem.
Daktyle pozbawiamy pestek i mielimy w maszynce do
mięsa lub stopniowo, pulsacyjnie rozdrabniamy blenderem.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.Zmielone
daktyle miksujemy z miękkim
masłem na gładka masę. Stopniowo po jednym dodajemy
jajka, a następnie zmielone
płatki owsiane,
sodę i
proszek do pieczenia na zmianę z
mlekiem. Dodajemy około łyżki
octu spirytusowego. Nie będzie wyczuwalny w cieście a zniweluje metaliczny smak
proszku do pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać dwie czubate łyżki kartoflanki. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę
jabłka i dokładnie mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy równa warstwę ciasta.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 40-45 minut do tzw „suchego patyczka”.W łaźni
wodnej roztapiamy
czekoladę i z dodatkiem
śmietanki. Gładką masę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni.