Wykonanie
Wariacja na temat fińskiego
chleba awaryjnego Hätäleipä
Dlaczego Hätäleipä =
chleb awaryjny ? Ano cytując za Pracownią Wypieków, jest to "...
chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu na długie wyrastanie" . Nazwa ta ma korzenie w
języku fińskim gdzie słowo Hätä oznacza 'awarię', a leipä - 'chleb' .
Pieczywko to z zasady krótko wyrasta, więc bochenek nie będzie zbyt wysoki. Miąższ jest zwarty, ale za to wilgotny i niekruszący się. Dodanie korzenia lukrecji do ciasta
chlebowego i posypanie nim bochenka z wierzchu, pysznie komponuje się ze
słodyczą melasy, która też jest tu głównym składnikiem.Podsumowując, jest to szybkie w przygotowaniu i smaczne
pieczywko dnia codziennego. Wyśmienite, gdy akurat zabrakło
chleba na śniadanie, a za oknem leje deszcz i nie chce się wyjść do sklepu. Wtedy szast prast i
chleb gotowy!Moje dotychczasowe eksperymenty z tym rodzajem
pieczywa to:Hätäleipä - Fiński
chleb awaryjny z
orzechamiFiński
chleb błyskawiczny - wersja z
migdałamiSkładniki na 1 okrągły bochenek o średnicy ok. 22 cm:
100g
mąki żytniej - u mnie typ 720300g
mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 4502 i 1/2 łyżeczki suchych
drożdży (9g)1 łyżeczka
soli2 łyżki melasy z
buraków cukrowych - może być trzcinowa3 łyżki suszonego korzenia lukrecji SKWORCU - u mnie zmielony w młynku do
kawy100g
orzechów włoskich - grubo posiekanych nożem1 łyżka
oleju rzepakowego275ml ciepłej
wody - u mnie zwykła "kranówa"
masło +kasza
manna - do obsypania formy przed pieczeniemmelasa rozrobiona z
wodą - do posmarowania
chleba przed pieczeniem, 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę
wodykorzeń lukrecji - do obsypania
chleba przed pieczeniem
otręby pszenne - do obsypania
chleba przed pieczeniem
W dużej misce wymieszać
mąkę żytnią z
solą, melasą,
drożdżami,
olejem i
wodą. Stopniowo dodawać przesianą
mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie .Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dodać zmielony w młynku do
kawy korzeń lukrecji oraz posiekan e grubo
orzechy i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować
masłem i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem wierzch
chleba posmarować roztworem melasy i
wody - 1/2 łyżeczki melasy na 1 łyżeczkę
wody - oraz posypać suszonym korzeniem lukrecji wymieszanym z
otrębami pszennymi.Piekarnik nagrzać do 230C, spryskać intensywnie
wodą - wylać też trochę
wody na dno, by zintensyfikować parowanie - i wstawić blaszkę z
chlebem - dolny poziom piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu). Po 10 min. zmniejszyć temperaturę do 200C i dopiekać kolejne 25 min.Chlebek studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce.