ßßß Cookit - przepis na Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem

Chleb na sodzie z rozmarynem, cynamonem i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

W cotygodnowej akcji Wypiekanie na śniadanie dawno nie piekliśmy chleba. Trzeba więc było temu w mig zaradzić! :) Na tapecie C hleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami podpatrzony na blogu Every Cake You Bake .
Co za smak! Co za aromat! Przyprawy korzenne - u mnie oprócz cynamonu, również kardamon i gałka muszkatołowa - idealnie się w tym pieczywku komponują ze s ł odko-kwaskowym jabłkiem oraz dodatkiem rozmarynu . Wydawa ł oby się, że mieszanka przypraw zabójcza, a tu jednak taki harmonijny efek t.
Przyznam się, że był to mój pierwszy wypiek pieczywa na sodzie i obawiałam si ę czy odpowiednio wy rośnie. Chlebe k, choć mały, urósł jednak idealnie i nie rozlał się w piekarniku na boki. M aślanka była tu czynnikiem zakwaszającym sodę, i wpłynęła na ładne wyrośnięcie i spulchnienie ciasta chlebowego podczas pieczenia .
Bardzo istotne było wcześniejsze nagrzanie piekarnika i szybkie w ł ożenie do niego wyrobionego i uformowanego pieczywa. A to wszystko z powodu zachodzącej szybko i gwałtownie rea kcji sody z kwaśnym składnikiem, która wpływa na wyrastanie.
Składniki na 1 mały bochenek:
250g mąki pszennej
200-220ml maślanki - w oryginale była cała szklanka, ale to za dużo, chleb wychodził zbyt luźny
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki cynamonu - w oryginale była 1/4 łyżeczki, ale ja uwielbiam cynamon ;)
1/4 łyżeczki kardamonu - mój dodatek
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - również mój dodatek
1 płaska łyżeczka rozmarynu - nie miałam świeżego więc dałam suszony
1/2 łyżeczki soli
1/3 szkl. rodzynek
1 małe jabłko
Chlebek ten piekę ekonomicznie z Cooknomics :)
Rozgrzać piekarnik do 200C stopn i i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego.
Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Odmierzyć rodzynki - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie.
Do dużej miski przesiać przez sito m ąkę i wymieszać z sodą, solą, cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową i rozmarynem.
Do składników suchych dodawać na raty maślankę, stopniowo zagniatając ciasto - płyn należy tu dodawać na wyczucie, aby ciasto nie okazało się zbyt luźne . Ja dla ułatw ienia wyra białam ciasto za pomocą miksera z mieszad ł ami hakowymi.
Na końcu dołożyć jabłko oraz rodzynki i szybko wszystk o zagnieść, aż ciasto zrobi się bardziej elastyczne - nie przejmować się, że będzie mocno lepiące .
Nie należy tu zbytnio przedłużać fazy zagniatania, bo soda ma to do siebie, że wchodzi w reakcję od razu po dodaniu kwaśnego składnika - czyli ma ś lanki - tak więc zaczyna już działać w momencie mieszania c i asta. C hl eb następnie m usi jak najszybciej znaleźć się w piekarniku, gdyż reakcja sody z czynnikiem zakwaszającym jest krótka i gwałtowna - właśnie dlatego soda sprawdza si ę wyłącznie w szybkich wypiekach .
Uformować okrągły bochenek - najlepiej zmaczając lekko ręce wodą, co trochę zmniejszy lepienie się do nich ciasta - i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - który najlepiej dodatkowo trochę opruszyć mąką . Chlebek obsypać mąką i ostrym nożem naciąć z wierzchu na krzyż. Następnie od razu w ł ożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 40 minut, aż skórka ładnie się zarumieni - u mnie środkowy poziom piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Studzić na metalowej kratce.
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Justyna Bogus [FB]
Ewa Skórzak [FB]
Lidia Wesolowska [FB]
Gosia Zet [FB]
Kasia Ciesielska [FB]
Moje Małe Czarowanie
Piekielna Kuchnia Anety
Gotuj-Sam!
Smaczna Pyza
Piekę bo lubię
W mojej kuchni
Patison w kuchni
Prawo do gotowania z pasją
Z Chaty Na Końcu Wsi
Gotowanie i pieczenie - I love it
Moje Domowe Kucharzenie
Cafe Babilon w kuchni z pasj ą
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/chleb-na-sodzie-z-rozmarynem-cynamonem.html