ßßß Cookit - przepis na Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi

Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi

nazwa

Wykonanie

Mało skomplikowane w przygotowaniu, a w efekcie pyszne i pożywne danie
Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią.
Przygotowywałam już w ten sposób doradę na ruszcie z selera naciowego: Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami . Tym razem czas na pstrąga tęczowego na ruszcie z marchewki z dodatkiem czosnku i mandarynek .
Składniki na 2 osoby:
2 średnie pstrągi tęczowe
1 duża marchew
2-3 mandarynki
6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
1 łyżka masła
sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku
Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .
Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.
Marchew umyć, obrać i pokroić w długie kawałki o średnicy ok 1/2 cm.
Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć. Jedną z nich pokroić w plasterki, a resztę obrać na cząstki.
Czosnek obrać, większe ząbki przekroić na pół - zbyt duże ząbki nie zdążą się dobrze upiec w czasie w jakim ryba będzie gotowa.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim kawałki marchwi. Na ruszcie z marchwi położyć rybę. Nafaszerować ją plastrami mandarynek oraz czosnkiem - kilka plastrów owocu można położyć na wierzchu dla wzmocnienia smaku . Wokoło ryby i na jej wierzchu rzucić resztę ząbków czosnku oraz cząstki mandarynek .
Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.
Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby ryba i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.
Rybę na obiad podawałam z kopytkami, polanym wywarem zebranym z dna naczynia po upieczeniu ryby oraz pieczonymi warzywami: marchewką, czosnkiem i mandarynką.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/02/pstrag-teczowy-w-mandarynkach-na.html