ßßß Cookit - przepis na Chleb drożdżowy z figą i morelą

Chleb drożdżowy z figą i morelą

nazwa

Wykonanie

Ciągle piekę chleby, jak nie chleby to bułki i tak ciągle. Mój mąż się śmieje, że to już prawdziwe uzależnienie. Pewnie tak, ale to jest takie przyjemne. Uwielbiam jak unosi się po całym domu zapach świeżego pieczywa, a jak smakuje takie przestudzone i posmarowane masłem, bajka.
Zainspirował mnie chleb z oliwkami, który też wam polecam, piekłam go już kilka razy bo jest cudowny w smaku. Tym razem wersja nieco na słodko, z figą i morelą. Równie pyszna, w sumie to bym musiała się zastanowić, który jest lepszy. A może sami ocenicie.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej - dałam typ 500
- 2 łyżeczki miodu - u mnie rzepakowy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 275 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 100 g suszonych moreli (od Symbio)
- 100 g suszonych fig (od Symbio)
- 1 żółtko zmieszane z łyżeczką miodu
Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać miód, sól, ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i wlać oliwę. Ciasto wyrobić - ja wyrobiłam mikserem z hakiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Następnie pokroić figi i morele na kawałki, dodać do ciasta i ponownie zagnieść. Blaszkę (keksówka 40 cm) wysmarować oliwą i przełożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Posmarować delikatnie żółtkiem z miodem. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec go przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. Nie przejmujcie się, że wierzch będzie się mocno rumienił.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2016/02/chleb-drozdzowy-z-figa-i-morela.html