ßßß Cookit - przepis na Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Rosó ł to zupa nad zupami, ważny punkt programu wszystkich domowych, niedzielnych obiad ów. Nie znam nikogo, kto nie lubi łby rosołu, wszyscy go lubimy i często jemy. Zwłaszcza w tym okresie, kiedy pogoda jest taka, jak teraz, ni to zima, ni to wiosna, a o przeziębienie łatwo, rosół to wspaniały pomysł na obiad ....
Przepis na rosół z kurczaka, pyszny i dietetyczny. Jeśli się jeszcze zastanawiasz, jak ugotować rosół, przeczytaj mój przepis. Powiem Ci, jak i co zrobić krok po kroku, aby rosół się udał. Przepis jest prosty, zupa gotuje się praktycznie sama, trzeba tylko przygotować odpowiednio kurczaka i pozostałe składniki.
Rosoły i buliony stosowane były w polskiej tradycji od dawna jako środek napotny oraz domowy sposób na przeziębienie. Rosół był także podawany rekonwalescentom, ze względu na swoje zdrowotne właściwości. W dzisiejszych czasach już nie jada się zawiesistych rosoł ów z "oczkami" t łuszczu. Ros ó ł w mojej wersji jest r ównie ż taki dietetyczny i lekki. Przygotowałam go z kurczaka i porcji włoszczyzny.
Przepis jest szybki i prosty, poradzisz sobie nawet, jeśli nigdy wcześniej nie gotowałaś/eś rosołu z kurczaka. Wywar z kurczaka i warzyw możesz przechowywać w lod ówce do nast ępnego dnia. Możesz go r ównie ż zamrozić i po wyjęciu wykorzystywać jako bazę do zupy, do sosu albo do przygotowania jakiegoś dania obiadowego....
Przepis: Ros ó ł z kurczaka
Składniki :
1 cały kurczak (najlepiej zagrodowy) + 1 tacka włoszczyzny, 1 cebula, s ól, pieprz; makaron cienkie nitki 35 g/osob ę
Przygotowanie:
1. Przygotuj kurczaka: w dużym garnku nastaw ok. 2 litr ów wody, posól i zagotuj. Do wrz ącej wody wł ó ż delikatnie (żeby się nie poparzyć) całego kurczaka (dobrze by było, żeby kurczak był z wolnego wybiegu, tzw. zagrodowy). Niech się spokojnie teraz gotuje na wolnym ogniu przez godzinę.
2. W tym czasie przygotuj włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę (korzeń), kawałek selera, kawałek pora umyj i obierz. Warzywa pozostaw w całości (nie kr ój ich, mo żesz ewentualnie związać nitką - łatwiej je będzie usunąć po ugotowaniu z garnka).
3. Cebulę obierz z zewnętrznych warstw i przypiecz na czystej patelni. Piecz cebulę bez tłuszczu - ma się dobrze przyrumienić. Taka przypieczona cebula nada rosołowi fajnego, charakterystycznego smaku. Po jakiejś godzinie gotowania, do garnka z kurczakiem wrzuć przygotowane warzywa.
4. Nie zapomnij, żeby ugotować makaron: do rosołu wybierz makaron jak najdrobniejszy, będą pasować cienkie nitki. Gotuj jeszcze razem ok. 30-40 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka i odcedź włoszczyznę.
5. Ros ó ł podawaj gorący z ugotowanym uprzednio makaronem i kawałkami marchewki lub pietruszki (według gustu). Mięso kurczaka wykorzystaj do drugiego dania.
Moja rada:
Będzie Ci potrzebny naprawdę duży garnek. W za małym nie zmieści się cały kurczak, a i ros ó ł będzie zagrożony, po prostu wykipi.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2016/02/roso-z-kurczaka.html