Wykonanie
Cały obiad w jednym naczyniu.Składniki:-ok. 1 kg
żeberek-ok. 0,8 kg
kiszonej kapusty-ok. 0,8 kg
wczesnych ziemniaków-
sól,
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi,
słodka papryka-2 ząbki
czosnku-
olejPodzielone
żeberka przyprawiamy
solą,
pieprzem ziołowym,
czosnkiem niedźwiedzim,
słodką papryką,układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki
czosnek,skrapiamy
olejem, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki.Kroimy w ćwiartki.Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwęopłukanej w zimnej wodzie i odsączonej
kiszonej kapusty.Na niej układamy warstwę
ziemniaków i nich warstwę
kapusty i
żeberka.Ponownie
ziemniaki i na wierch
kapustę.
Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Smacznego!