ßßß Cookit - przepis na Biała polewka. Zupa ziemniaczana na maślance

Biała polewka. Zupa ziemniaczana na maślance

nazwa

Wykonanie

Rozpoczął się czas Wielkiego Postu i chociaż nie jestem osobą religijną to tradycyjnie w niektóre dni staram obywać się bez mięsa i jeść bardziej postne, proste potrawy. Takie jak dzisiejsza biała polewka. Jest lekko kwaskowa, zawiesista i zaskakująco smakowita. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to mocno zachęcam.
Postne danie kojarzy mi się najbardziej z marynowanym śledziem, podanym z ziemniakami i sosem jogurtowym albo śmietanowym. To właśnie jadało się najczęściej w piątki u mojej Babci.
Kartoflanka na maślance z kminkiem
czas przygotowania: 20 minut
składniki na 2-3 porcje:
4-5 ziemniaków średniej wielkości
250 ml wody
250 ml kwaszonej maślanki
kilka łyżeczek śmietany 12-18%
1 łyżeczka kminku w ziarnach
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
ew. do posypania - prażona cebulka
Jak zrobić białą polewkę na maślance?
Ziemniaki umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Mąkę najpierw rozmieszałam z kilkoma łyżeczkami maślanki a następnie połączyłam z resztą.
Garnek postawiłam na niedużym ogniu. Wsypałam na dno ziarenka kminku i prażyłam przez 3-4 minuty aż zaczęły ładnie pachnieć. Wtedy dorzuciłam ziemniaki i wlałam gorącą, osoloną wodę. Gotowałam pod przykryciem aż ziemniaki zmiękły.
Do miękkich ziemniaków dolałam maślankę i cały czas mieszając doprowadziłam zupę do wrzenia. Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałam do garnka. I gotowe bo to bardzo szybka do przygotowania zupa.
Białą polewkę podaję posypując prażoną cebulką, ale można np. posypać ją dowolną zieleniną.
Ja gotuje tę zupę razem z ziemniakami, ale można ziemniaki podać oddzielnie - ugotowane, upieczone albo usmażone. Wtedy maślankę miesza się z mąką i wodą, wlewa do podprażonego kminku i po zagotowaniu zaprawia nieco śmietaną.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/02/biala-polewka-zupa-ziemniaczana-na-maslance.html