ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny sodowy na maślance, z jabłkiem, cebulą i ziołami

Chleb pszenny sodowy na maślance, z jabłkiem, cebulą i ziołami

nazwa

Wykonanie

J eśli macie w domu niżej wymienione składniki to za godzinę możecie mieć już swój własny, świeżutki chleb . Jest niezwykle pachnący, wilgotny w środku a z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje jeszcze ciepły, z odrobiną masła. Tak szybko to chyba chleba jeszcze nie piekłam a ponieważ jest nie tylko łatwy, ale też bardzo smakowity to pewnie będę robiła go w różnych wersjach smakowych.
Pamiętacie Chleb maślankowy na drożdżach z marchewką ? Jest cudowny!
Chlebek z tego przepisu wychodzi niewielki, ale nie warto piec takiego większego z pomnożonej ilości składników. Jeśli jest Was w domu dużo i boicie się, że jeden bocheneczek nie wystarczy to zróbcie 2 lub 3 takie małe - łatwiej zarobić i formować ciasto. Na jednej blasze zmieszczą się nawet 4 małe chlebki. Nie warto także piec tego chleba na zapas bo szybko traci świeżość - najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Następnego dnia to już nie to.
Chlebek powstał w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie, ale w stosunku do pierwotnego przepisu poczyniłam wiele zmian.
czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
składniki na 1 mały bochenek:
270 g mąki pszennej luksusowej
3/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki kminku mielonego
1 czubata łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
1 małe jabłko
4 łyżki cebulki prażonej
250 ml maślanki
do posmarowania rąk - 1 łyżka oleju
do oprószenia bochenka - 1 łyżka mąki
Jak zrobić chleb sodowy z jabłkiem?
Rozgrzałam piekarnik do 200 st. C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia.
Do miski wsypałam mąkę, sól, sodę i kminek, wymieszałam. Majeranek posiekałam, jabłko obrałam ze skórki, miąższ pokroiłam w kosteczkę. Majeranek i jabłko dodałam do sypkich składników i wymieszałam. Wlałam maślankę i najpierw mieszałam ciasto przez chwilę łyżką a po chwili zagniotłam je ręką. Ponieważ ciasto jest lepkie więc posmarowałam ręce olejem i natłuszczonymi dłońmi uformowałam okrągły bochenek. Ułożyłam go na blasze, oprószyłam odrobiną mąki. Wierzch nacięłam ostrym nożem na krzyż.
Po wlaniu maślanki zachodzi reakcja między kwaśnym płynem a sodą oczyszczoną co widać w postaci tworzących się bąbelków w cieście i dlatego wszystkie czynności należy wykonywać szybko bo im szybciej chleb trafi do gorącego pieca tym lepiej.
Blaszkę z chlebem wstawiłam szybko do pieca. Chleb piekłam 45 minut. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę i zostawiłam do przestudzenia.
Źródło inspiracji
Chleb sodowy upiekły także:
Dorota - Moje małe czarowanie
Aneta - Piekielna kuchnia Anety
Nina - Gotuj sam!
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Justyna - zdjęcie na FB
Ewa - zdjęcie na FB
Pati - Patison w kuchni
Lidia - zdjęcie na FB
Monika - Z chaty na końcu wsi
Gosia - zdjęcie na FB
Kasia - zdjęcie na FB
Joanna - Piekę bo lubię
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Laura - Cafe Babilon
Joanna - Grunt to przepis
Ewa - W mojej kuchni
Ewa - Ewa w kuchni
Edyta - Pasja smaku
Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2016/02/chleb-pszenny-sodowy-na-maslance-z-jablkiem-cebula-i-ziolami.html