ßßß Cookit - przepis na Babka "Pożegnanie z Afryką"

Babka "Pożegnanie z Afryką"

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam przygotować dla Was kilka propozycji na te dni. Dziś mam dla Was rewelacyjną, niezwykle puszystą i delikatną babkę z lekkim posmakiem kawy. Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon, i jak wszystkie które do tej pory sprawdziłam, okazał się niezawodny. Polecam Wam serdecznie to ciasto, i przy okazji książkę - to prawdziwa kopalnia sprawdzonych i pysznych pomysłów na ciasta.
Składniki na formę z kominkiem (moja ma w węższej części średnicę 14 cm, a wysokość 10 cm)
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
200 g. miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mocnego naparu z kawy (chłodnego)
Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta lub mąka do oprószenia formy
cukier puder lub lukier
Przygotowanie :
Miękkie masło miksuję z cukrami, a gdy masa jest bardzo puszysta, dodaję po jednym jajku (dalej miksując). Następnie na zmianę dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i zaparzoną kawę, aż do wykończenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie. Przekładam je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką lub mąką formy, po czym upuszczam formę z wysokości kilku centymetrów na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 - 50 minut, sprawdzam suchym patyczkiem, czy jest upieczona. Pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia (ciepła będzie się łamać i kruszyć), po czym oprószam ją pudrem.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/03/babka-pozegnanie-z-afryka.html