ßßß Cookit - przepis na Stek z polędwicy wołowej (9)

Stek z polędwicy wołowej (9)

nazwa

Składniki

Wykonanie

3) Następnie nakładamy steki (łopatką lub ręką, ponieważ nie wolno ich przekłuwać, bo wyciekną soki) i smażymy je po 4-6 minut (ja robię 5 minut) z każdej strony, z tym zastrzeżeniem, że obracamy je tylko 1 raz, żeby powierzchnia się raz, a dobrze przypiekła. Jeśli będziemy przewracać więcej razy, to stek może zacząć puszczać soki i nie spiecze się w sposób właściwy (najdelikatniej rzecz ujmując, a mówiąc wprost - możemy "zabić" stek i nie będzie nadawał się do jedzenia).
4) Po zdjęciu z patelni, kładziemy stek na desce lub talerzu i przykrywamy go, np. folia aluminiową (ale tak, żeby dochodziło powietrze), na 4-6 minut, aby mięso "doszło" w środku.
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2016/02/stek-z-poledwicy-woowej-9.html