ßßß Cookit - przepis na Stopnie wysmażenia steków

Stopnie wysmażenia steków

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeżeli znajdziesz się w restauracji z najlepszymi i prawdziwymi stekami, musicie wiedzieć jaki stek zamówić. Mam dla Was krótką instrukcję i wyjaśnienia stopni wysmażenia steków.
Blue–stek- bardzo krwisty - stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe.
Rare -stek krwisty - słabo wysmażony– mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone ‘krwiste osocze’.
Medium rarestek średnio krwisty - mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwony, a osocze delikatnie brunatnieje.
Medium – stek średnio wysmażony – osocze po naciśnięciu jest już brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne.
Medium Well – stek dobrze wysmażony – pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny.
Well done – stek bardzo dobrze wysmażony – mięso brunatne.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/02/stopnie-wysmazenia-stekow-degrees-of.html